,,SUA celebrează succesul leadershipului feminin din întreaga lume ”



Elaine-MarshallElaine F. Marshall este actualul Secretar de Stat al Carolinei de Nord şi este prima femeie aleasă în acest birou executiv.

S-a născut la Lineboro, Maryland (SUA), în 1945. Tatăl ei a fost agricultor, iar mama -  organistă (cântăreață de orgă) la biserica rurală, timp de peste 60 de ani. Elaine a participat la activități publice și a devenit primul membru din familia sa, care a absolvit o facultate.  În 1996 a câștigat alegerile pentru cea mai importantă funcție de până acum: postul de Secretar de Stat cu o marjă de 53%, devenind astfel prima femeie din întreaga istorie a Carolinei de Nord, aleasă într-un birou executiv.

La data de 26 martie, Elaine Marshall a avut  o întrevedere cu participantele proiectului LeaderSHE – Young Women Leaders’ Academy, întâlnire  desfășurată la Chișinău, în cadrul Centrului American  de Resurse. Secretarul de Stat a Carolinei de Nord și-a mărturisit cu entuziasm povestea personală de succes și a răspuns tuturor întrebărilor venite din partea tinerelor participante LeaderSHE.

Elaine Marshall a mărturisit: ,, Femeile alcătuiesc aproximativ 54% din populația Globului, însă au posibilități minime de a fi alese. O problemă a femeilor-lideri este că încearcă să facă prea multe și nu știu cum să se oprească. Alt  mare clişeu al femeilor este că atunci când bărbații spun: ,,Eu pot sa fac asta”, femeile afirmă: ,,Eu nu știu dacă pot să o fac” . Totodată, voi, femeile tinere, aveți niște oportunități pe care mamele și bunicile voastre nu le-au avut.” Elaine Marshall a mai adăugat: ,, Educarea societății este cea mai dificilă sarcină pentru un lider. Societății trebuie să-i dai mereu exemplul propriu, iar SUA celebrează succesul leadershipului feminin din întreaga lume.”

La finalul întâlnirii, lui Elaine Marshall i s-a conferit  titlul de Ambasadoare a proiectului LeaderSHE – Women Leaders ‘ Academy, prin care s-a angajat să promoveze, în numele proiectului, leadershipul pentru tinerele femei din întreaga lume.

Reamintim că proiectul LeaderSHE este orientat spre fetele tinere cu vârsta cuprinsă între 16-18 ani, care doresc să participe la schimbarea comunității şi să contribuie la dezvoltarea democraţiei participative în Republica Moldova, iar realizarea lui este posibilă datorită sprijinului financiar al Ambasadei Statelor Unite ale Americii prin Alumni Small Grants Program.