ONG A LANSAT IN PREMIERA UN RAPORT DE MONITORIZARE A DREPTURILOR CONSUMATORILOR



Liga pentru Apararea Drepturilor Consumatorilor (LADC) a lansat, in premiera, un raport de monitorizare in domeniul protectiei consumatorilor in Republica Moldova. Raportul reprezinta o apreciere generala a situatiei privind drepturile consumatorului in Republica Moldova, trecand in revista atat cadrul institutional si legal cat si situatia inregistrata la acest capitol pana in anul 2008. Potrivit concluziilor si recomandarilor studiului LADC, in R.Moldova consumatorii se afla intr-o situatie dificila in raport cu agentii economici monopolisti.

Alte elemente de prejudiciere a consumatorilor consta in legislatie invechita, lipsa de informatie a cetatenilor, lipsa de actiuni incurajatoare din partea institutiilor statului care ar veni in intampinarea cetatenilor. Totodata, expertii au inregistrat un activism sporit in reclamarea drepturilor din partea consumatorilor din localitati urbane.

Potrivit datelor studiului, pana in prezent, Ministerul Justitiei a inregistrat 10 asociatii obstesti dintre care cele mai active sunt: Centrul pentru Protectia Consumatorilor, Miscarea obsteasca €žPro Consumator", Liga pentru Apararea Drepturilor Consumatorilor, Organizatia obsteasca €žProtectia Consumatorilor".

Raportul este realizat de experti din cadrul LADC: Roman Mihaes si Vasile Rotaru si a fost realizat cu sustinerea Fundatiei EURASIA.

 

Sursa: BASA-press