ECOLOGISTII CONSIDERA CA PLANUL DE ACTIUNI SND NU ACORDA SUFICIENTA IMPORTANTA PROBLEMELOR DE MEDIU



413453_vladimir_garaba300x300.jpg Ecologistii considera ca Planul de actiuni pentru implementarea Strategiei Nationale de Dezvoltare (SND) nu acorda suficienta importanta problemelor de mediu, transmite Info-Prim Neo. In cadrul unei mese rotunde marti, 29 ianuarie, reprezentantii organizatiilor neguvernamentale de mediu au facut evaluarea strategica de mediu a Planului de actiuni pentru implementarea Strategiei Nationale de Dezvoltare 2008-2011.

Presedintele Organizatiei teritoriale Chisinau a Miscarii Ecologiste din R. Moldova, Vladimir Garaba, a pledat pentru excluderea din Plan a unor actiuni prevazute precum: desecarea solurilor, curatarea canalelor de desecare, defrisarea plantatiilor multianuale cu includerea terenurilor in circuitul agricol, pe motiv ca aceste masuri sunt totalmente anti-ecologice. Referindu-se la intentia autoritatilor de a crea Zona Economica Libera €žAeroportul Marculesti", Vladimir Garaba a reamintit ca subteranul din aceasta zona este pol uat cu substante petroliere. Depoluarea zonei va necesita investitii foarte mari si va dura circa 20 de ani, a mentionat sursa citata.

Prof. univ. Valentin Bobeica a remarcat ca autoritatile ar trebui sa efectueze examinarea ecologica a teritoriilor inainte de a recurge la actiunile de reconstructie a drumurilor, prevazute in plan. Valentin Bobeica si-a exprimat temerea ca lucrarile de curatare si adancire a albiei raului Prut, cu scopul de a-l transforma intr-o artera de transport naval, vor constitui doar un pretext pentru extragerea nisipului si prundisului, ceea ce poate duce la schimbarea configuratiei raului si distrugerea hidrosferei. Totodata, ONG-urile de mediu si-au exprimat ingrijorarea fata de procesul de proiectare si constructie a tronsonului de cale ferata Giurgiulesti-Cahul. Ecologistii considera ca exploatarea si constructia segmentului va creste pericolul inundatiilor unei parti a luncii Prutului, va spori riscul eroziunii solurilor si a rocii mat erne, si va avea un impact negativ asupra biodiversitatii acvatice.

Analizand actiunile ce se refera la reglementarea conflictului transnistrean, presedintele ONG €žEco-Tiras", Ilia Trombitchi, a mentionat ca ecologia ar trebui sa fie una dintre prioritati in eforturile de reintregire a statului. Ameliorarea situatiei de mediu in bazinul fluviului Nistru este un domeniu mult mai atractiv pentru populatia din regiunea transnistreana decat lozincile despre democratizarea tarii sau dezarmare pe care populatia practic nu le intelege, considera Ilia Trombitchi. Presedintele €žEco-Tiras" sustine ca este nevoie sa se acorde mai multa atentie ameliorarii situatiei bazinului raului Nistrului, sa fie eficientizat managementul landsafturilor pentru micsorarea eroziunea solului, sa fie majorate suprafetele forestiere. In general, in Planul de actiuni si in Strategie nu se da prea mare importanta problemelor de mediu, spune Ilia Trombitchi.

Pe d e alta parte, sefa Directiei generale politici macroeconomice si programe de dezvoltare a Ministerul Economiei si Comertului, Natalia Catrinescu, a declarat ca la elaborarea Planului s-a tinut cont de actiunile de mediu, ecologia fiind trecuta ca un fir rosu prin toate actiunile preconizate.

Strategia Nationala de Dezvoltare pe anii 2008-2011 a fost aprobata de Parlament in decembrie 2007 si promulgata de catre presedinte la 18 ianuarie curent. SND constituie documentul intern principal de planificare strategica pe termen mediu, care stabileste directiile prioritare de dezvoltare a R. Moldova pana in anul 2011 si actiunile necesare pentru realizarea sarcinilor trasate in acest sens. Obiectivul fundamental al Strategiei este crearea conditiilor pentru imbunatatirea calitatii vietii populatiei prin asigurarea unei cresteri economice continue si durabile.

www.info-prim.md