,,Ambiția, în exercițiul public, înseamnă oameni care ascultă ce spui, înțeleg ce spui, și te urmează acolo unde îi îndemni”



374158_370094376357209_261206377246010_1184037_892308541_nEste vorba despre o doamnă, eleganța căreia nu are margini... Jana Costachi! La prima vedere nici nu ne-am dat seama că această doamnă dispune de o experiență nemaipomenită în elaborarea și promovarea reformelor instituționale și legislative, că a pătruns cu tot trupul și sufletul în ceea ce se numește: misiuni și conferințe internaționale, managementul resurselor umane, punerea în acțiune a proiectelor, sector non-guvernamental, comunicare socială și cu mass-media...

Nu am ştiut nimic din toate acestea, însă am văzut din start: Jana Costachi este cu adevărat o femeie charismatică. Și are curajul să recunoască acest lucru!

Ne-a povestit câte ceva și din cariera profesională, din  care am aflat că cel mai mare devotament îl poartă pentru ONG-ul ,,Centrul Național pentru Prevenirea Traficului de Ființe Umane”. Ne-a mărturisit că a lucrat și la Organizația Internațională a Muncii, dar până în prezent este Președintă a ONG "Asociaţia pentru promovarea Asistenţă Socială în Republica Moldova", ONG-ul "Asociaţia Femeilor de Carieră Juridică", la care se adaugă încă multe alte funcții care încap numai bine într-un CV de 8 pagini. Fără vorbă – O femeie de succes, care pe data de 17 Martie ne-a onorat cu prezența sa. Noi, membrele Academiei LeaderSHE, Young Women Leaders’ Academy, am întâmpinat-o cu zâmbetul pe buze, așteptând ca de fiecare dată împărtășirea unei istorii inedite de succes. Privind în ochii participantelor LeaderSHE, Jana Costachi a întrebat: ,,Ce cuvânt ați aștepta să citesc în ochii voștri? Ce ați putea să-mi comunicați despre voi printr-o singură privire?” Fetele au răspuns fără să cârtească. În ochii lor se ascundeau ,,Interesul”, ,,Abmiția”, ,,Visul”, ,,Curajul”, ,,Dorința” și ,,Încrederea”. Jana Costachi a menționat că fiecare din aceste ,,calități personale” ale fetelor, are mari tangențe cu leadershipul.

Jana Costachi ne-a mărturisit: ,,Sunteți tinerele fete care au cel puțin curiozitatea pentru o carieră de succes. Dacă aveți planuri mărețe, învățați să vă acceptați destinul și caracterul, încercați să creați un echilibru între destin și experiența acumulată. Totul trebuie să existe în armonie și să fie ghidat spre ceva. Eu am simțit pornirea Destinului și a Caracterului. Au fost perioade când a trebuit să las lucrurile să meargă de la sine, dar am știut că nu voi avea un destin liniștit. Ceea ce se numește destin,  nu m-a lăsat să stau, ci să spun ceva lumii. Ambiția este coroana pe care trebiue s-o purtați cu demnitate. Ea e ceea ce nu te lasă să trăiești liniștit. Ea pornește de acolo unde cauți ochii cărora să le spui ce crezi. Cât despre o femeie-lider, important e să nu-și focuseze ambiția doar spre un loc, altfe, riscă să devină un ambițios incurabil. Ambiția, în exercițiul public, înseamnă oameni care ascultă ce spui, înțeleg ce spui, și te urmează acolo unde îi îndemni.

Jana Costachi ne-a mai spus că ceea ce e comun atât pentru bărbații de succes, cât și pentru femeile-lider, este că 90% din timp și-l dedică doar carierei. Important, însă, este să-l împărțim în părți raționale, ca să puteți oferi lumii acele modele de care are nevoie. Managementul personal este foarte important. Trebuie să găsești omul potrivit la locul potrivit și în societatea potrivită!

catsReamintim că pe lângă trainingurile din domeniul leadershipului social, politic, economic și cultural, LeaderSHE își propune să ofere participantelor, pe parcursul celor 9 luni de activitate, oportunitati de mentorat, capacități de scriere și gestionare a proiectelor, precum și activități sociale sociale cu implicarea participantelor selectate în cadrul proiectului.