Decidenţii de la Călăraşi răspund provocărilor de sănătate ale adolescenţilor



Persoanele cu putere de decizie din Călăraşi s-au întrunit la 6 martie 2012 pentru a discuta provocările de sănătate cu care se confruntă adolescenţii din raion, nevoia de servicii de sănătate prietenoase tinerilor şi ce se poate face pentru a răspunde la acestea.

Calarasi_16Evenimentul de la Călăraşi a fost a patra şedinţă de orientare a decidenţilor privind serviciile de sănătate prietenoase tinerilor, după cele desfăşurate la Cimişlia, Edineţ şi Soroca. Activitatea a fost organizată de către administraţia publică locală, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii şi Asociaţia „Sănătate pentru Tineri”, cu sprijinul SDC.

Participanţii la eveniment au ajuns la concluzia că provocările de sănătate ale adolescenţilor din raionul Călăraşi sunt cele legate de comportamentele riscante: debutul timpuriu al relaţiilor sexuale, consumul de alcool, ţigări şi droguri, relaţiile sexuale neprotejate, igiena precară şi alimentaţia incorectă. Cauzele acestor comportamente riscante, au menţionat participanţii, sunt educaţia de sănătate insuficientă, comunicarea ineficientă cu părinţii, profesorii şi alţi adulţi, lipsa oportunităţilor de petrecere „sănătoasă” a timpul liber şi accesul neîngrădit la substanţe psihoactive – alcool, ţigări, droguri.

Galina Ciobanu, şefa Centrului de Sănătate prietenos Tinerilor „VITA-LONGA”din oraşul Călăraşi, a afirmat că sarcina nedorită este cea mai frecventă provocare prin care trec adolescentele din raion. În 2011, la maternitatea din Călărași au născut 33 de adolescente, dintre care 15 la sută au avut complicaţii în timpul sarcinii şi la naştere. De fapt, 80-90 la sută din sarcinile nedorite la adolescente se încheie cu un avort sau naştere cu abandonarea copilului. Anul trecut, în raion s-au înregistrat 5 cazuri de suicid şi 10 de tentative de suicid printre persoane de 14-25 ani. Şi această situaţie alarmantă este caracteristică nu doar pentru această regiune şi demonstrează că adolescenţii au nevoie de ajutor.

Pentru a remedia această stare de lucruri, participanţii au decis să apropie serviciile de sănătate de adolescenţi şi tineri. Lucrând în ateliere, decidenţii au creat o listă cu toate serviciile de sănătate pentru a o oferi persoanelor ce comunică cu tinerii privitor la sănătate. Această listă va ajuta profesioniştii şi alte persoane în care tinerii au încredere să redirecţioneze adolescenţii la serviciile de sănătate specializate.

Participanţii au creat, în premieră pentru raion, un Plan de intervenţie în domeniul sănătăţii tinerilor. Acest plan are ca scop extinderea serviciilor de sănătate prietenoase tinerilor în tot raionul.

Vasile Timofte, vicepreşedintele raionului pentru probleme sociale, a afirmat: „Educaţia tinerei generaţii este foarte importantă şi trebuie să avem o conlucrare între toate instituţiile şi serviciile, dacă vrem să avem adolescenţi sănătoşi. Organizarea timpului liber este foarte importantă. Doar conlucrând, putem avea adolescenţi sănătoşi”.

Nicolai Lupu, directorul Centrului Medicilor de Familie, a precizat că nu doar medicii, „dar noi toţi, întreaga societate, trebuie să informăm şi să susţinem adolescenţii. Tinerii nu au cu cine să comunice, mai ales la vârsta de 15 ani, atunci când au cele mai multe întrebări şi probleme”.

În cadrul discuţiei, părintele Ioan Croitoru, parohul bisericii de la spitalul raional, a adordat aspectul confidenţialităţii: „Adolescentul se îndoieşte de ceea ce spune medicul, profesorul sau părintele. Nu ştie ce să facă şi nu înţelege de ce este nevoie să meargă la medic. Adolescenţilor le este ruşine, nu au încredere şi se simt trădaţi. Şi aici trebuie să fie taină şi confidenţialitate”.

„Adolescenţii au nevoie de cursuri de educaţie sexuală, a spus Eugenia Mîrzac, director adjunct pentru educaţie la Liceul din satul Pituşca. Iar pentru părinţi trebuie să organizăm adunări şi ateliere la care ei să afle cum să-şi ajute copiii ca aceştia să rămână sănătoşi”.

În context, Irina Stratan, specialist principal în problemele tineretului, DRÎTS Călăraşi, a precizat: „Ar fi bine să includem acceptarea şi să excludem din vocabular cuvântul „trebuie”. Pentru a învăţa cum să-şi păstreze sănătatea, tinerii au nevoie nu doar să citească broşuri, tinerii, ei trebuie să fie implicaţi în diferite activităţi”.

Dr. Galina Leşco, coordonatoarea proiectului moldo-elveţian „Generaţie Sănătoasă”, a formulat una dintre concluziile reuniunii de la Călăraşi: „Doar un Centru de Sănătate Prietenos Tinerilor nu este de ajuns pentru toţi adolescenţii din raion. Este nevoie să instruim cadrele medicale, profesorii şi ale persoane potrivite pentru comunicarea cu adolescenţii. Astfel putem asigura accesibilitatea şi durabilitatea serviciilor de sănătate pentru tineri la nivel local”.

Informaţie de context:

La finele anului 2011, Ministerul Sănătăţii a emis Ordinul nr. 956 din 13.12.2011 „Privind extinderea serviciilor de sănătate prietenoase tinerilor (SSPT) la nivel naţional”, care prevede crearea Centrelor de Sănătate Prietenoase Tinerilor (SSPT) în toate raioanele Republicii Moldova. Astfel, Compania Naţională de Asigurări în Medicină va finanţa, începând cu 2012, serviciile respective nou-create în toate raionale ţării. Eforturile Guvernului în cadrul acestui proces sunt susţinute de Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC) prin intermediul proiectului „Generaţie Sănătoasă”.

La sfârşitul primei etape a proiectului „Generaţie Sănătoasă” (2011-2013) vor fi implementate principalele documente de reglementare, un sistem îmbunătăţit de monitorizare şi evaluare, mecanismele financiare relevante, curriculumul adaptat pentru Universitate şi Colegiu, protocoalele şi îndrumările de bază pentru asigurarea extinderii serviciilor de sănătate prietenoase tinerilor şi prestării durabile a acestor servicii. Până la sfârşitul primei faze, decidenţii şi specialiştii din toate raioanele ţării vor fi angajaţi în procesul de extindere SSPT, iar serviciile de sănătate prietenoase vor fi prestate la nivelul asistenţei medicale primare în 16 raioane (45%) cu suportul proiectului.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, 70 la sută din decesele premature la adulţi sunt în general cauzate de deprinderi iniţiate în timpul adolescenţei.


Contacte:
Asociaţia „Sănătate pentru Tineri”
str. Socoleni, 19,
MD 2020, or. Chişinău,
Republica Moldova,
tel.: (373.22) 40.66.34
fax: (373.22) 40.66.32
info@neovita.md
www.neovita.md