ZECE OBSERVATORI LADOM VOR MONITORIZA ALEGERILE DIN BUTENI



Zece observatori ai Ligii pentru Apararea Drepturilor Omului din Moldova (LADOM) vor monitoriza alegerile pentru functia de primar al satului Buteni, preconizate pentru 2 martie.

Iurie Ciocan, secretarul Comisiei Electorale Centrale (CEC), a comunicat Agentiei INFOTAG ca CEC a acreditat, in sedinta de marti, noua observatori, iar documentele celui de-al zecelea nu erau perfectate conform legislatiei in vigoare si CEC a cerut LADOM sa le puna in ordine dupa care il va acredita si pe acesta.

Ciocan a precizat ca, desi pina in prezent s-au intreprins mai multe tentative de alegere a primarului de Buteni, este pentru prima data cind observatorii solicita acreditarea.

INFOTAG precizeaza: Satul Buteni ramine singura localitate din R. Moldova in care primarul inca nu a fost ales. Mai multe tentative de alegere a primarului, intreprinse in anul 2007, au esuat. In vara anului trecut,  in calitate de primar a fost ales de doua ori reprezentantul Aliantei €žMoldova Noastra" (AMN), Anatolie Postolachi, dar de fiecare data scrutinul  a fost invalidat - prima data pentru fraude electorale comise de Postolachi, iar a doua data - pentru ca CEC i-a permis lui Postolachi sa participe la alegeri, chiar daca Curtea Suprema de Justitie i-a interzis.

Alte doua tentative de alegeri, din toamna anului 2007, au fost si ele nereusite.  Sustinatorii lui Anatolie Postolachi au blocat accesul in sectia de votare in semn de protest ca candidatului lor nu i s-a permis sa participe la alegeri. In cadrul acestora, s-au inregistrat conflicte si chiar batai intre satenii din Buteni. Aproape de finele anului, oamenii s-au adunat pentru a-si rezolva ei insisi problema, dar nu au ajuns la compromis.

Recent, CEC a decis ca la Buteni vor fi organizate, pe 2 martie,  alegeri noi, si nu repetate, ceea ce inseamna ca in ele va putea candida oricine va dori, inclusiv Anatolie Postolachi. CEC sustine aceasta decizie ar trebui sa-i multumeasca pe sustinatorii lui Postolachi.

Sursa: INFOTAG