A fost aprobat Regulamentul privind transparenta decizionala



Astazi, 22 ianuarie 2008, in cadrul sedintei extraordinare a Consiliului Municipal Chisinau a fost aprobat Regulamentul privind asigurarea transparentei si intensificarea participarii cetatenilor la procesul decizional in cadrul autoritatilor administratiei publice locale ale mun. Chisinau.

Aprobarea Regulamentului a fost obiectul campaniei de advocacy €žTransparenta in interes comunitar" desfasurata in mun. Chisinau de catre INRECO in parteneriat cu 17 ONG din municipiul Chisinau. Intregul proces a cuprins cateva etape: lansarea campaniei, crearea grupului de lucru (consilieri municipali, functionari publici, reprezentantii ai ONG-urilor) si realizarea atelierelor de lucru privind elaborarea Regulamentului, campanie de informare publica, promovarea Regulamentului in cadrul comisiilor de specialitate ale Consiliului Municipal Chisinau. Campania de advocacy a fost sustinuta de catre programul Est-Est: Parteneriat dincolo de frontiere, Fundatia Soros-Moldova cu asistenta Centrului Euroregional pentru Democratie din Timisoara (Romania).

Dupa alegerile locale din iunie 2007, proiectul Regulamentului a fost discutat de nenumarate ori cu noua administratie a municipiului Chisinau. Pentru promovarea proiectului de Regulament, INRECO, in septembrie-octombrie 2007 a initiat o campanie de informare publica asupra necesitatii promovarii principiilor de buna guvernare. Suplimentar, au fost colectate scrisori de sustinere a acestei initiative de la 17 ONG-uri din Chisinau. Proiectul Regulamentului si scrisorile respective au fost depuse pe numele presedintelui Consiliului Municipal Chisinau. De asemenea au fost initiate discutii cu liderii fractiunilor din Consiliul municipal, pentru a asigura sustinerea initiativei sectorului asociativ.

In rezultat, in noiembrie 2007, au fost initiate procedurile de examinare a proiectului de Regulament, care a obtinut avize pozitive de la 3 comisii de specialitate (comisia juridica, pentru ordinea publica si activitatea administratiei publice locale; comisia pentru cultura, mass-media si relatii interetnice; comisia pentru energetica, servicii tehnice, transport si comunicatii).

In urma discutiilor din cadrul sedintei Consiliului Municipal Chisinau, Regulamentul privind asigurarea transparentei si intensificarea participarii cetatenilor la procesul decizional in cadrul autoritatilor administratiei publice locale ale mun. Chisinau, a fost aprobat.

INRECO face apel catre asociatiile neguvernamentale din Chisinau si mass-media in implicarea acestora in monitorizarea prevederilor Regulamentului, pentru asigurarea transparentei activitatii administratiei publice locale si cresterii constiintei civice a cetatenilor in democratia participativa.

 

 

Pentru contact:

Veaceslav Gututui,

Director, Institutul de Rezolvare a Conflictelor INRECO

 

 

Asociatia obsteasca Institutul de Rezolvare a Conflictelor INRECO este o organizatie fondata cu scopul de a contribui la dezvoltarea social-economica a Republicii Moldova in contextul reintregirii teritoriale si integrarii europene prin solutionare a situatiilor de conflict, promovarea bunei guvernari.