Participarea R. Moldova la cel de-al 6lea Forum Mondial al Apei, Marseille 2012



Organizaţia Solidaritate Europeană pentru Apă (Franţa), asociaţia obştească Solidaritate Europeană pentru Apă în Moldova şi Proiectul ApaSan în Moldova, cu suportul Biroului de Cooperare al Elveţiei în Moldova organizează deplasarea unei delegaţii din Republica Moldova la cel de-al 6lea Forum Mondial al Apei organizat în oraşul Marseille, Franţa în perioada 11-16 martie 2012.

În scopul promovării Republicii Moldova şi a soluţiilor inovatoare în domeniul de apă şi sanitaţie, facilitării cooperării descentralizate şi creării noilor parteneriate dintre Est şi Vest, cei 16 membri ai delegaţiei vor împărtăşi experienţa privind proiectele de apă şi sanitaţie, vor prezenta problematica apei şi sanitaţiei din propria localitate, vor participa activ la sesiuni, mese rotunde, discuţii şi dezbateri cu actorii de apă din lume interesaţi în Republica Moldova, organizate în partea oficială, la fel şi în incinta Casei pentru Apă şi Cetăţenie (Citizens’ House for Water). Special pentru acest eveniment organizatorii au elaborat un Ghid de cooperare cu Moldova (O politică descentralizată a apei la nivel european) cu titlul „Următoarea ta destinaţie - Moldova”, care va fi distribuit participanţilor la Forum. Pentru cei interesaţi sunt disponibile versiunile franceză şi română a ghidului.

Componenţa delegaţiei Republicii Moldova pentru cel de-al 6lea Forum Mondial al Apei este următoarea:

 

Gheorghe

Şalaru

Ministrul Mediului

 

Serafima

Tronza

Şef Direcţia Managementul Apelor, Ministerul Mediului

 

Inga

Eni

Specialist principal Direcţia Managementul Apelor, Ministerul Mediului

 

Nicolae

Laptedulce

Şef adjunct Direcţia Alimentare cu apă şi canalizare,  Agenţia Apele Moldovei

 

Andrei

Cantemir

Coordonator naţional de programe, Biroul de Cooperare al Elveţiei în Moldova

 

Jonathan

Hecke

Coordonator de proiect, Proiectul ApaSan

 

Mihai

Răzvanţ

Inginer Proiectul ApaSan

 

Vasile

Casian

Primar comuna Sculeni

 

Elena

Dobzeu

Primar satul Grozeşti

 

Vasile

Miron

Primar comuna Boldureşti

 

Victor

Secrieru

Preşedinte Asociaţia Consumatorilor de Apă, comuna Cărpineni

 

Valeriu

Şoşov

Preşedinte Asociaţia Consumatorilor de Apă, comuna Cristeşti

 

Oleg

Bodrug

Deputat Comisia economie, buget şi finanţe

 

Nae-Simion

Pleşca

Deputat Comisia mediu şi schimbări climatice

 

Ala

Condrova

Interpret

 

Galina

Cazimir

Director, ONG Solidaritate Europeană pentru Apă în Moldova

Forumul Mondial al Apei este un eveniment mondial de cea mai mare anvergură în domeniul resurselor de apăce ce se orgamizează o dată la trei ani de către Consiliul Mondial al Apei, în strînsă colaborare cu autorităţile ţării-găzdă.. La evenimentul din acest an se aşteaptă participarea a circa 20 000 de specialişti din peste 180 de ţări vor fi 250 de sesiuni. Ediţiile precedente au fost găzduite de Maroc (1997), Olanda (2000), Japonia (2003), Mexic (2006) şi Turcia (2009). În acest an Forumul Mondial al Apei se va desfăşura în perioada 12-17 Martie 2012 sub genericul: ”Time for Solutions” (Timpul pentru Soluţii). Pentru mai multă informaţie: http://www.worldwaterforum6.org/en/

Coordonator local: AO „Solidaritate Europeană pentru Apă în Moldova”, email: contact.seam@see-swe.org , telefon: 0 22 35 03 26, responsabil Galina Cazimir.