O altă premieră regională a filmului documentar, produs la Geneva, „Locul copilului este în şcoală, iar munca lui e cartea”: Taraclia, Căuşeni



Satul Taraclia, raionul Căuşeni, a găzduit, la 13 decembrie 2011, o altă premieră regională a unui film documentar, produs la Geneva şi consacrat exemplelor pozitive din comunităţile Moldovei în domeniul prevenirii şi combaterii muncii copilului în agricultură. Printre eroii centrali ai filmului se află şi Dumitru Bocancea, directorul întreprinderii „Bogatmos”, care promovează de mai mulţi ani mesajul FNPAIA „Locul copilului este în şcoală, iar munca lui e cartea”. Prima vizionare oficială a documentarului într-o comunitate a ţării a avut loc, săptămâna trecută, la 10 decembrie, la Bârlădeni, raionul Ocniţa.

 „Am ales să prezentăm acest film nu doar la Chişinău, pentru partenerii noştri, dar şi în comunităţile care se regăsesc în acest documentar – la Bârlădeni, Ocniţa, şi la Taraclia, Căuşeni. Acest documentar este o recunoaştere internaţională a eforturilor pe care l-am depus împreună cu patronii agricoli din Moldova pentru prevenirea şi combaterea celor mai grave forme ale muncii copilului”, a declarat Alexandru Slusari, Preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatului din Agricultură şi Industria Alimentară (FNPAIA).

Realizatorii acestui film produs de Organizaţia Internaţională a Muncii (ILO) povestesc, în imagini şi mărturii, experienţa Moldovei – de altfel, printre puţinele la nivel global – de adoptare şi implementare a Codului de conduită pentru patroni privind eliminarea celor mai grave forme ale muncii copilului în agricultură.

„Mulţi patroni din Moldova au mers mai departe. În satul Taraclia, Dumitru Bocancea a investit în şcoala locală şi a contribuit la finanţarea unui centru comunitar, unde vin după lecţiile de la şcoală copiii aflaţi în risc de implicare în munci periculoase”, dezvăluie documentarul. Printre persoanele de la Taraclia, intervievate de echipa de filmare, se numără, alături de directorul Dumitru Bocancea, şi primarul localităţii, Vladimir Cucereavîi, Zinaida Guţu, mamă a trei copii şi angajată a întreprinderii „Bogatmos”, şi Ecaterina Verstag, director al centrului comunitar „Casa unde mă simt copil”.

În română: http://www.youtube.com/ilotv#p/u/11/kr73nUPq898

În engleză: http://www.youtube.com/ilotv#p/u/59/zv4Yw12lgTU 

Federaţia Naţională a Patronatului din Agricultură şi Industria Alimentară a lansat, în 2005, proiectul FNPAIA „Combaterea muncii copiilor în sectorul agricol al Moldovei”, realizat cu sprijinul Biroului Organizaţiei Internaţionale a Muncii pentru Activităţi cu Organizaţiile Patronale (ILO-ACT/EMP) şi implementat cu susţinerea Guvernului Norvegiei.

Tel.: 21.00.85. Fax: 22.82.87. Web: http://www.fnpaia.org