Mecanismul de Granturi Mici pentru Diaspora culege rezultatele fructuoase întru beneficiul migranţilor şi ţării lor



Zece Asociaţii din cadrul Diasporei Moldoveneşti din întreaga lume au avut posibilitatea să iniţieze şi să implementeze cu succes diferite iniţiative şi proiecte care au menirea de a contribui la consolidarea comunicării şi bunelor relaţii între Moldova şi cetăţenii ei aflaţi peste hotare, precum şi între Asociaţiile Diasporei Moldoveneşti, stabilite în diferite colţuri ale lumii. Iniţiativele au fost susţinute prin Mecanismul de Granturi Mici pentru Diaspora, implementat de către Misiunea Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie în Moldova în cooperare cu Guvernul Republicii Moldova în cadrul proiectului „Susţinerea implementării componentei de migraţie şi dezvoltare a Parteneriatului de Mobilitate UE-Moldova”, finanţat de Uniunea Europeană. read more...

Lansat în Octombrie 2010, Mecanismul de Granturi Mici pentru Diaspora a trezit interesul a mai mult de 35 de Asociaţii Diasporale din diferite ţări, cum ar fi: Republica Cehă, Canada, Belgia, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Marea Britanie, Moldova, Federaţia Rusă, SUA, Ucraina şi Suedia.

Dintr-un număr total de 35 solicitări, 10 cele mai reuşite proiecte au fost selecţionate de Comisia de Selectare, compusă din reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, Biroului Relaţii Interetnice şi OIM. Astfel, următoarele Asociaţii au beneficiat de granturi alocate în baza unui concurs transparent şi echitabil: Asociaţia “Pro Diaspora” (Franţa), Asociaţia “Vatra” (Marea Britanie), Asociaţia “Moldbrixia” (Italia), Asociaţia “Pro Diaspora” (Portugalia), Asociaţia Moldovenilor din SUA  “Casa Mare”, Asociaţia “Moldova deschisă lumii” (Moldova), Asociaţia Moldovenilor din Ucraina, Asociaţia “Pro Diaspora” (Moldova), Asociaţia “AssoMoldave” (Italia) şi Asociaţia “Gazeta Basarabiei” (Italia).

De un mare succes a beneficiat lansarea şi organizarea emisiunii TV “Vocea Diasporei”, un show interactiv cu participarea diferitor actori activi în domeniul Diasporei, inclusiv a reprezentanţilor Guvernului şi membrilor Asociaţiilor Diasporei Moldoveneşti. Este important de menţionat că, aceasta iniţiativă continuă şi după finalizarea mini-grantului, astfel demonstrând durabilitatea iniţiativei întru beneficiul tuturor.

În plus, în Octombrie 2011 un Festival al Moldovenilor din Marea Britanie a fost organizat de Asociaţia „Vatra” în cooperare şi cu susţinerea Ambasadei Republicii Moldova din Marea Britanie. Adunând circa 300 de moldoveni, aflaţi în Anglia, Festivalul a servit drept o platformă pentru promovarea culturii moldoveneşti prin bucătăria şi muzica moldovenească şi organizarea activităţilor artistice pentru copii. Toate resursele financiare colectate în urma organizării Festivalului vor fi direcţionate pentru a ajuta copiii orfani din Moldova.

Un alt grup de iniţiativă din SUA, numit „GUGUŢĂ” depune eforturi considerabile pentru a promova patrimoniul istoric şi cultural în rândul copiilor şi părinţilor ce locuiesc in SUA, originari din Republica Moldova prin organizarea diferitor programe, inclusiv cursuri de limba română. Cu susţinerea Mecanismului de Granturi Mici pentru Diaspora „GUGUŢĂ” a beneficiat de circa 30 unităţi de materiale didactice şi metodice în limba română pentru copii moldovenilor aflaţi în SUA.

Printre multele idei interesante referitor la modul în care putem să contribuim la îmbunătăţirea relaţiilor între Moldovenii migranţi şi ţara lor de baştină, precum şi care ar fi soluţiile pentru a uşura viaţa moldovenilor aflaţi peste hotare, un număr de alte iniţiative valoroase au fost prezentate de Asociaţiile Diasporale, aşa cum este: crearea Centrului pentru Moldoveni în Paris, deschis în octombrie 2011 şi destinat să ofere migranţilor o serie de servicii în informare, training, consultanţă şi orientare profesională şi de integrare culturală.

O mare parte de granturi a fost alocată Asociaţiilor Diasporale care au iniţiat şi implementat cu succes iniţiative de comunicare şi publicare. Astfel, mai mult de 30 tipuri de reviste, buletine informaţionale şi ziare cu tiraj de circa 50 000 copii au fost produse, publicate şi distribuite în rândul migranţilor moldoveni aflaţi în Italia, Ucraina, Portugalia, Franţa şi Anglia. O ediţie specială a buletinului informativ „Pro Diaspora Kids” a fost produsă de Asociaţia Diasporei din Portugalia, şi a fost lansată la 1 iunie 2011 pentru a marca Sărbătoarea Zilei Internaţionale a Copiilor.

În curând, un Ghid pentru Orientarea Socială şi Integrarea Moldovenilor din Italia va fi produs de Asociaţia Diasporei Moldoveneşti „AssoMoldave” din Italia. Acest ghid va include informaţie de ordin juridic, recomandări, surse utile de informaţie, informaţii privind asistenţa socială, lista Asociaţiilor din Italia, informaţii pentru orientarea şi integrarea Moldovenilor în societatea italiană şi soluţii pentru rezolvarea problemelor moldovenilor aflaţi în Italia. Ghidul va fi prezentat la finele anului 2011.

Astfel, diversitatea iniţiativelor, eforturile comune depuse de Asociaţiile Diasporei Moldoveneşti, de Guvernul Republicii Moldova şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie de a reuni Moldovenii din toate părţile lumii s-au dovedit a fi un instrument util implementat întru beneficiul tuturor.

Pentru mai multe informaţii vă rugăm să contactaţi: Oxana MACIUCA, Asistent Programul Migraţie & Dezvoltare, e-mail: omaciuca@iom.int

http://www.iom.md/index.php/ro/media-center/relize-de-presa/195-the-diaspora-small-grants-mechanism-reaps-fruitful-results-for-the-benefit-of-migrants-and-their-homeland

Sursa www.diaspora.md