Centrul pentru Vârstnici „MAX BORCEAG”



Centrul pentru Vârstnici „MAX BORCEAG”

În aceste clipe de toamnă aurie, când frunzele multicolore se desprind una câte una şi se aştern într-un frumos covor pe pământul umed, când Soarele nu ne vizitează atât de des; când şi cele mai fidele păsări părăsesc tărâmul moldav – rămânem singuri, cu pădurile pustii, cu câmpii în amorţire şi feţe de oameni trişti.

Vin ploile, ninsorile, gerurile, şi din păcate pe mulţi dintre oameni îi vor găsi duşi pe gânduri, visând la timpurile de demult, când erau înconjuraţi de copii şi nepoţei, când greutăţile nu păreau atât de grele, când zilele păreau scurte - când erau tineri şi activi, când cineva avea nevoie de sfatul şi ajutorul lor. De cele mai multe ori se dă uitării faptul că omul este tânăr atâta timp, cât mai este nădejde în suflet, cât amintirile ne mai fac să zâmbim, cât mai avem pentru ce trăi.

Centrul pentru Vârstnici a fost o provocare, atât pentru noi cât şi pentru donatori, pe care am acceptat-o atunci când am venit aici.  Un an în urmă ai am întâlnit bătrâni uitaţi, trişti şi îndureraţi. Astăzi avem în acest sat un Centru pentru aceste persoane, o casă de odihnă şi alinare.

În ziua de 7 noiembrie 2011 a avut loc deschiderea oficială a Centrului pentru Vârstnici  „MAX BORCEAG” în localitatea Borceag raionul Cahul.

Centrul pentru Vârstnici este un proiect realizat de către Asociaţia Obştească „Soarta” în parteneriat cu Primăria de Borceag şi Televiziunea Stichting MAX Maakt Mogelijk Olanda. Fără suportul acestor oameni, centrul ar fi fost un vis, departe de a fi realizat.

La acest eveniment au fost prezenţi organizatorii (Asea Railean), finanţatorii (Taco Slagter, Jan Slagter), primul secretar al Ambasadei Regatului Olandei in Kiev (Marisa Pechaczek) vice-preşedintele Consiliului Raional Cahul (Bacalu Elena), primarul de Borceag (Sava Russuleac) vice-preşedintele Consiliului Raional Soroca (Vladimir Nicuţa) şi şeful Direcţiei Asistenţă Socială Soroca (Tudor Frunză), pentru a împărtăşi bucuria localnicilor şi  a prelua astfel de experienţe.

Deschiderea Centrului a fost însoţită de muzică veselă de sărbătoare, ca la Moldoveni, de bucate delicioase şi cadouri de intrare în „casă” nouă. Fiecare dintre beneficiarii centrului au primit în dar câte un set de produse igienice şi lucruri necesare în perioada rece a anului, confecţionate de semenii săi din Olanda (plapumă, fulare, căciuliţe, veste). Astfel în serile geroase de iarnă beneficiarii Centrului se vor încălzi folosind obiectele tricotate cu afecţiune şi căldură de către cetăţenii vârstnicii de peste ţări şi mări.

Pentru a-şi exprima recunoştinţa faţă de persoanele care au muncit la iniţierea centrului pentru Vârstnici „MAX BORCEAG”, administraţia raionului Cahul au oferit titlul „Cetăţean de onoare” dnei Asea Railean, care administrează proiectul în Borceag, dlui Taco Slagter  - coordonator Stichting MAX Maakt Mogelijk şi Jan Slagter – director televiziunea  MAX Maakt Mogelijk.

Beneficiarii centrului sunt 75 de persoane în etate, majoritatea lor fiind singuratice şi locuind în condiţii incompatibile cu un trai decent. Sărăcia este ca la ea acasă în satul Borceag, iar vârstnicii sunt ace care suferă din lipsa de comunicare, insuficienţa asistenţei medicale de calitate şi ceva de ale gurii, cald şi servit la timp. În cadrul Centrului persoanele selectate din rândul vârstnicilor nevoiaşi vor beneficia de asistenţă socială, medicală şi vor fi alimentaţi de trei ori pe zi.

O vorbă buna, o privire blândă, un zâmbet plăcut pot face minuni şi realiza miracole. (William Hazlitt). Suntem încrezători şi noi, că Centrul MAX BORCEAG va aduce o minune în viaţa persoanelor în etate din satul Borceag raionul Cahul.