MOS CRACIUN NICI IN ACEST AN NU I-A OCOLIT PE COPIII DIN FAMILIILE REFUGIATE IN MOLDOVA



maxim1.jpgDatorita eforturilor comune ale organizatiilor non-guvernamentale din domeniul azilului, pe data de 26 decembrie, in sediul Centrului de Caritate pentru Refugiati, cei circa 30 de copii din familiile refugiate in R.Moldova au participat la o manifestatie culturala dedicata Sarbatorilor de iarna.

Cuvinte de felicitare cu aceasta ocazie au fost adresate tuturor celor prezenti de catre dl Djavid Peknehad, Coordonator de proiect al Centrului de Caritate pentru Refugiati, dna Ecaterina Silvestru, Sefa Directiei Refugiati din cadrul Biroului Migratiune si Azil al Ministerului de Interne, dna Liliana Pavlov, responsabil Relatii publice din cadrul Reprezentantei Inaltului Comisariat al Organizatiei Natiunilor Unite pentru Refugiati (ICNUR), Vasile Batcu, Presedinte al ONG Salvati Copiii Moldova.

Buna dispozitie a copiilor, parintilor lor, dar si a invitatilor a fost creata de clovnul vesel si inventiv care i-a antrenat pe micii spectatori si parintii lor in diferite jocuri distractive si concursuri, si, desigur, de Mos Craciun - aducatorul de daruri si inteleptul ascultator de colinde si poezii.

maxim2.jpg Deloc surprinzator si faptul ca, desi veniti in Moldova din diferite colturi ale lumii in cautarea linistii si a sigurantei, si fiind de diferite nationalitati si culturi, majoritatea copiilor au recitat si colindat in limba romana. Asta pentru ca o mare parte dintre ei isi fac studiile in scoli cu predare in limba romana, iar parintii lor frecventeaza cursurile de limba romana organizate cu sprijinul direct al Reprezentantei ICNUR in Moldova.

Deja a devenit o frumoasa traditie pentru copii refugiati ca in perioada sarbatorilor de iarna sa primeasca minunatele cadouri de la numerosi donatori de peste hotare. Unul dintre acestia este ONG ADRA Moldova (Director - Andrei Grilean), datorita caruia si in acest an refugiatii au primit cadouri venite din partea copiilor din Austria.

 

Cor. Refugium