ONG-URI PROTESTEAZA IMPOTRIVA INGRADIRII ACCESULUI PUBLICULUI LA INFORMATII PUBLICE



Sapte organizatii neguvernamentale de media isi exprima protestul in legatura cu modul in care au fost tratati ziaristii reprezentand institutii de presa din Romania, care au intentionat sa participe la conferinta de presa de sfarsit de an, sustinuta pe 18 decembrie de presedintele R. Moldova Vladimir Voronin. Printr-o declaratie de presa, citata de Info-Prim Neo, ONG-urile semnatare califica perpetuarea unei asemenea practici drept ingradire a accesului publicului la informatii de importanta publica si contravenind principiilor democratice si angajamentelor asumate de R. Moldova in procesul de integrare europeana.

Autorii documentului considera invocarea lipsei acreditarilor la Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene drept argument formal, odata ce i s-a refuzat accesul la conferinta si unui ziarist care dispunea de respectiva acreditare. Trezesc mari semne de intrebare motivele refuzului serviciului de presa al presedintiei in situatia in care ziaristii de la celelalte institutii de presa straine au fost acceptati la conferinta. Semnatarii reamintesc ca nu este primul caz cand la evenimente organizate de Presedintie, ziaristii sunt invitati selectiv, pe principii inadecvate transparentei si echitatii. Institutia prezidentiala a aplicat criterii discriminatorii, partizane, si la acreditarea unor jurnalisti locali. Recent, serviciul de presa al Presedintiei a ingradit accesul jurnalistilor de la Balti la o sedinta cu participarea presedintelui R. Moldova. Din pacate, acest comportament vicios este preluat in unele cazuri de alte institutii publice, la nivel central si local.

In cadrul conferintei de presa presedintele Voronin a amintit ca Moldova are mai multe restante, inclusiv la capitolul libertatea mass-mediei. Cu siguranta, o atitudine selectiva fata de ziaristii invitati la asemenea evenimente, nu contribuie la reducerea restantei respective, se spune in finalul declaratiei semnate de Asociatia Presei Electronice, Centrul Independent de Jurnalism,
Asociatia Presei Independente, Centrul Acces-Info, Comitetul pentru Libertatea Presei, Uniunea Jurnalistilor din Moldova, Centrul de Investigatii Jurnalistice.

 

Info-Prim Neo