LEGEA CARE INTERZICE FUMATUL IN LOCURILE PUBLICE CRITICATA DE COALITIA ONG



parliamentimage.jpgAstazi Parlamentul a adoptat Proiectul de lege cu privire la tutun si la articolele din tutun. Acesta a fost votat in lectura a II-a cu votul a 70 de deputati, din cei 94 prezenti la sedinta. Principalele prevederi ale legii tin de interzicerea fumatului in locurile publice, interzicerea publicitatii articolelor din tutun in mass-media si sali de cinema. De acum inainte pachetele de tigari vor trebui sa contina si un mesaj de avertisment care va acoperi 10% din suprafata totala a ambalajului. Cu toate acestea, reprezentantii Coalitiei ONG de promovare a politicilor de control asupra tutunului sustin ca noua lege nu va schimba cu nimic situatia actuala existenta. Potrivit Legii cu privire la tutun si la articolele din tutun fumatul va fi interzis in toate localurile care prezinta pericol pentru incendiu, in institutiile de invatamant, institutiile medicale, sali sportive, stadioane si pe teritoriile aferente acestora, in institutiile de alimentatie publica si comert, in magazine, terenuri de joaca, in transportul comun, ascensoare, cinematografe, teatre, sali de concerte, muzee, biblioteci, sali de asteptare, autogari etc.

Ca urmare vor fi amenajate locuri speciale destinate fumatului. Acestea trebuie sa nu permita patrunderea aerului poluat in spatiile publice inchise, sa fie ventilate, sa fie dotate cu scrumiere si nu trebuie sa depaseasca 50% din suprafata totala a localului public.

Barurile, restaurantele, discotecile vor trebui sa aiba spatii delimitate sau separate pentru fumatori, astfel incat aerul sa nu patrunda in spatiul pentru nefumatori. Iar proprietarii sau managerii care administreaza spatiile publice in care este interzis fumatul au obligatiile de a afisa la loc vizibil simboluri specifice si sunt responsabili pentru respectarea ordinii stabilite.

De acum inainte pachetele de tigari vor contine si un mesaj de avetisment care va fi inclus in aria informatiei despre gudron, nicotina si monoxid de carbon. Acesta va acoperi cel putin 30% din chenar si 10% din suprafata totala a ambalajelor.

De asemenea pe pachete vor putea fi pozitionate pictograme, imagini fotografice sau desene care ilustreza consecintele fumatului asupra sanatatii. Acest lucru insa nu va fi unul obligatoriu deoarece Directiva UE nu prevede in mod obligatoriu introducerea pictogramelor si a imaginilor.

Contactata de UNIMEDIA, Antonita Fonari de la Coalitia ONG de promovare a politicilor de control asupra tutunului, a declarat ca toate aceste reglementari constituie doar o haina europeana cu ajutorul careia se incearca sa se imbrace situatia actuala existenta in Republica Moldova.

€žNu stiu ce va avea de castigat societatea de pe urma adoptarii acestei legi din momentul in care nu sunt stipulate clar unele sanctiuni. Nu se mentioneaza niciun organ abilitat sa verifice respectarea acestei legi. Unde va trebui sa se adreseze cetateanul caruia i se vor incalca drepturile asigurate de prezentul act normativ? De aceea consider ca din momentul in care nu sunt prezentate masurile ce vor fi luate in urma nerespectarii legii, situatia actuala existenta in RM nu va suferi prea multe schimbari", a mai afirmat Antonita Fonari.

Legea numarul 3053 interzice publicitatea directa sau indirecta a articolelor din tutun la televiziune, radio, in presa scrisa si cea electronica, sali de cinema, prin utilizarea denumirii marcilor acestora pentru promovarea altor produse sau servicii, precum si publicitatea exterioara a articolelor din tutun.

€žInterzicerea publicitatii in mass-media, cinematografe si pe strada a articolelor din tutun nu ne asigura ca acestea nu vor fi promovate intr-o alta forma ascunsa. Pot fi facute cu usurinta tot felul de loterii, concursuri care sa ofere drept premii pachete cu tigari. In elaborarea proiectului de lege noi am insistat foarte mult sa fie creata o Agentie care sa verifice ca astfel de incalcari sa nu existe. Din pacate propunerea nu a fost acceptata", a declarat Antonita Fonari, Coalitia ONG de promovare a politicilor de control asupra tutunului.

Promovarea articolelor din tutun va fi permisa numai ca imagine a marcii comerciale si logotipului in interiorul cladirilor / sediilor principale ale agentului economic care produce, importa sau comercializeaza angro articole din tutun; in locurile specializate in comercializarea cu amanuntul a articolelor din tutun precum si pe accesoriile de fumat (brichete, chibrituri, scrumiere).

Cu toate acestea si publicitatea permisa va trebui sa contina un avertisment despre dauna fumatului. Acesta va ocupa o suprafata egala cu cea a publicitatii si va fi scris cu litere negre ingrosate pe fond alb.

Necesitatea adoptarii unei astfel de legi a venit ca urmare a aprobarii anterioare a Conventiei Organizatiei Mondiale a Sanatatii cu privire la controlul tutunului. Proiectul de lege este elaborat de catre Guvern (autor - Ministerul Agriculturii si Industriei Alimentare).

Antonita Fonari sustine insa ca autorul legii nu a fost stabilit corect. €žUnul dintre scopurile MAIA este de a majora vanzarile produselor autohtone. Elaborand o lege menita sa reduca din consum si nemijlocit din vanzarile articolelor din tutun se creeaza o contradictie intre telurile si activitatea de facto a acestei structuri. Totodata trebuie mentionata implicarea superficiala a Ministerului Sanatatii si Protectiei Sociale in elaborarea proiectului de lege".

Potrivit Legii nr.780-XV din 27 decembrie 2001 privind actele legislative, Capitolul IV "STRUCTURA si CONTINUTUL ACTULUI LEGISLATIV", art. 25, alin (1), elementul principal de indetificare al acestuia este titlul care trebuie sa fie laconic si sa exprime cu claritate obiectul reglementarii.

"Legea adoptata astazi de Parlament constiuie un amalgam de actiuni. Normal ar fi trebuit ca Ministerul Agriculturii si Industriei Alimentare sa elaboreze un proiect de lege privind calitatea produselor, Ministerul Sanatatii si Protectiei Sociale sa se implice in directia profilaxiei si a fumatului in locurile publice, iar toate restrictiile privind publicitatea articolelor din tutun sa fie niste amendamente la Legea cu privire la publicitate. Logic ar fi trebuit sa existe trei documente", a declarat Antonita Fonari.

Astazi in cadrul dezbaterilor, cei mai inversunati aparatori ai Legii au fost deputatii Valentina Buliga (PD) si Grigore Petrenco (PCRM).

Sursa: UNIMEDIA