ONGISTII DIN MOLDOVA INVATA CE ESTE ANTREPRENORIATUL SOCIAL DE LA COLEGII DIN POLONIA



antreprenoriatulsocial.jpgAntreprenoriatul social nu este doar o notiune scrisa in cartile occidentale, ci si un scop declarat al reprezentanilor organizatiilor neguvernamentale din Republica Moldova. Astazi, 13 decembrie, la Chisinau a avut loc o conferinta de totalizare a unui proiect, care si-a propus sa realizeze un transfer de experienta de la ongistii polonezi catre cei moldoveni, referitor la cum poate fi limitata saracia prin instrumentele economiei sociale.

In cadrul conferintei de totalizare, au fost trecute in revista rezultatele proiectului, a fost prezentata  experienta Poloniei si a Republicii Moldova in domeniul economiei sociale si s-a desfasurat o discutie panel €žSansele  dezvoltarii economiei sociale in Moldova  din perspectiva cooperarii de lunga durata intre  Moldova si Polonia" cu participarea partenerilor, a oaspetilor si a reprezentantilor din organizatiile  beneficiare.

In perioada octombrie - noiembrie, 25 de reprezentanti ai ONG-urilor din Republica Moldova au fost instruiti in domeniul antreprenoriatului social. Ulterior, acestia au participat in cadrul a doua vizite de studiu in Polonia, in cadrul carora au analizat cum functioneaza diverse firme sociale, au participat la o serie de seminare si la o dezbatere la tema €žCrearea cadrului legislativ pentru  economia sociala" care s-a desfasurat la Institutul European din Lodz, cu participarea unor experti din Polonia, Italia, Finlanda si Elvetia.

In cadrul conferintei a luat cuvantul si Silvia Romanciuc, coordonatorul programului de instruire "Dezvoltarea durabilitatii financiare a organizatiilor societatii civile in Republica Moldova", care a mentionat ca, pe moment, este elaborat un proiect de lege privind organizatiile necomerciale de utilitate publica si, in proces de elaborare, legea 1%.


Amintim ca SIEDO este un ONG din Moldova care a gazduit si a facilitat realizarea proiectului. SIEDO este fondat in februarie 1996 si este cunoscuta prin elaborarea manualelor si a materialelor didactice la educatia civica, Noi si legea, activitati de promovare a valorilor democratice.

Sursa: UNIMEDIA