Festivalul Voluntarilor 2007, editia a V-a in Moldova a decurs cu succes!



Voluntarii din Moldova au sarbatorit ziua lor in cadrul Festivalului Voluntarilor, alaturi de reprezentantii APC / APL si reprezentantii organizatiilor de profil.

Festivalul Voluntarilor 2007, editia a V-a, cu genericul €žJos palaria" in fata voluntarilor!,  s-a desfasurat pe data de 8 decembrie 2007, la Filarmonica Nationala, intre orele 11:00 - 15:00.  Pentru a evidentia eforturile depuse de catre voluntari, Coordonatori de voluntari si ONG in promovarea voluntariatului, au fost prezenti la eveniment Marian Lupu, Presedintele Parlamentului R. Moldova, Ian Vani, Director adjunct Agentia de lucru socio-cultural pentru tineri si adulti din regiunea Flamanda a Belgiei,  Jeff Kelley-Clarke, Directorul Corpului Pacii SUA in Moldova si Valentina Cujba, Director adjunct Directia Generala Educatie, Tineret si Sport a Municipiului Chisinau, care au venit cu cuvinte de felicitare catre toti voluntarii.

Evenimentul a demarat cu traditionalul Targ al ONG la care au participat in jur de 20 de organizatii de voluntari. Participantii au avut posibilitatea sa prezinte activitatea organizatiei lor si sa interactioneze cu potentiali doritori de a deveni voluntari. Prezentarea ONG a fost urmata de festivitatea de premiere in cadrul careia au fost oferite distinctii pentru:

  1. Sabina Vulpi - cel mai activ voluntar al anului;
  2. €žCRAION Contact - Cahul" - cel mai activ ONG care promoveaza voluntariatul;
  3. Maria Veverita - cel mai bun eseu la tema €žRolul voluntariatului in cadrul societatii contemporane: realitati si perspective";
  4. Liliana Tincu - cel mai activ coordonator de voluntari;
  5. Vasile Merineanu - cel mai tanar voluntar (11 ani);
  6. Tudor Tomsa - cel mai in varsta voluntar (74 ani), pentru al II-lea an consecutiv.

Coalitia pentru promovarea legii si activitatilor de voluntariat a oferit 4 premii speciale:

1.      Mircea Surdu - persoana publica din R. Moldova, care prin exemplul sau a promovat cu o dedicatie si abnegatie deosebita valorile voluntariatului si imaginea societatii civile;

2.      Fundatia Soros - Moldova - donatorul care a sustinut cel mai mult ONG care promoveaza voluntariatul pe parcursul anului 2007;

3.      Directia Generala Educatie, Tineret si Sport a Municipiului Chisinau - institutia din mediul Administratiei Publice Locale care a sustinut cele mai multe initiative comunitare bazate pe voluntariat;

4.      Ministerul Educatiei si Tineretului al R. Moldova - institutia din mediul Administratiei Publice Centrale care a sustinut cele mai multe initiative in domeniul voluntariat.

 

Premiile in cadrul evenimentului au fost acordate de institutiile organizatoare, Coalitia pentru promovarea activitatilor si legii de voluntariat,  reprezentanta AVON in Moldova, Jurnal de Chisinau, FLUX, Ziarul de Garda, revistele Business Class, FOLKS si PUNKT. Cu seturi de carti au contribuit Fundatia Soros -Moldova, Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului, Ambasada SUA in Moldova si Centrul de Informatii Universitare. Asociatia €žMotivatie" si Centrul de zi €žSperanta" au oferit pentru premiantii speciali obiecte realizate de copii cu disabilitati, voluntari ai organizatiilor respective.

Festivalul Voluntarilor este un eveniment organizat anual cu ocazia Zilei Internationale a Voluntarului, declarata oficial de catre ONU la 5 decembrie 1985.

Editia de anul acesta a Festivalului a fost organizata de catre Serviciu pentru Pace (SPP), Consiliul National al Tineretului din Moldova (CNTM), €žTinerii pentru dreptul la viata" (TDV), Corpul Pacii SUA in Moldova, Asociatia €žPrietenii copiilor" si Organizatia pentru Dezvoltare Internationala "World Wide Aid & Cooperation", in colaborare cu Ministerul Educatiei si Tineretului si Directia Generala Educatie, Tineret si Sport a Consiliului Municipal Chisinau. Evenimentul este organizat sub egida Coalitiei pentru promovarea legii si activitatilor de voluntariat.