IDIS "VIITORUL" ORGANIZEAZA O CONFERINTA DESPRE DESCENTRALIZARE



logoidis.gifPe parcursul zilelor de 4-5 decembrie, la Palatul Republicii, se desfasoara conferinta nationala "Descentralizarea: politici de succes si noi perspective", organizata de Institutul pentru Dezvoltare si Initiative Sociale "Viitorul" in parteneriat cu Ministerul Administratiei Publice Locale, Ministerul Finantelor, Ministerul Economiei si Comertului, si Ministerul Agriculturii si Industriei Alimentare,cu sustinerea Oficiului Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare-Moldova.

Astazi, in cadul sesiunii €žStrategia de Reformare a Administratiei Centrale: un proces strategic de transformare a guvernarii", Dr. Adrian Ionescu director, LGI-Open Society Institute (Budapesta), s-a referit la caracterul reformelor din Repulica Moldova si la provocarile institutionale ale reformei administratiei publice locale.

In mare parte, dl. Ionescu a mentionat ca Republica Moldova trebuie sa aleaga intre doua oferte: pe de parte, oferta de integrare europeana, care stabileste atributii si responsabilitati clare pentru autoritatile publice locale, pe de alta parte, oferta de tip rusesc, care pune accent pe existenta unei verticale a puterii, cu influente de tip sovietic.

La randul sau, Igor Munteanu, directorul executiv IDIS €žViitorul", a declarat ca, in contextul Republcii Moldova, este foarte importanta delimitarea dintre elementele autocratice si cele democratice. In acest sens, dl. Munteanu l-a intrebat pe Adrian Ionescu, care ar fi elementele de autocratie din sistemul de administratie a Republicii Moldova.

Reprezentantul LGI-OSI (Budapesta) a afirmat ca este doar un observator sporadic al proceselor din Moldova, dar in mare parte procesele din Republica Moldova daca nu sunt blocate, atunci se misca intr-un ritm foarte lent.
Eugenia Ciumac, de la Primaria Municipiului Chisinau, a mentionat ca in contextul capitalei, este foarte importanta pregatirea profesionala a angajatilor primariei. In plus, dna. Ciumac a declarat ca, Primaria nu dispune de un serviciu descentralizat cum este serviciul fiscal.

Jana Costachi, Coordonator National de Proiect in cadrul Organizatiei Internationale a Muncii, s-a referit la importanta expertizei de specialitate, in contextul adoptarii unor legi sau hotarari guvernamentale. In acest sens, dna. Costachi a mentionat ca partidele politice ar trebui sa consulte organizatiile obstesti, pentru a dispune de mai multe scenarii legislative.

Veaceaslav Ionita, expert in cadrul IDIS €žVIItorul", a mentionat ca in cazul in care Republica Moldova intentioneaza sa urmeze optiunea europeana, atunci guvernantii din Republica Moldova ar trebui sa constientizeze ca dezvoltarea regionala dupa modelul UE, nu consta doar in distribuirea unor fonduri europene ci si in dezvoltarea unor proceduri complexe de delimitare a competentelor.

 

Sursa: www.europa.md