Săptămâna desenelor împotriva muncii copilului în Moldova



logo FNPAIA

 

65 de desene împotriva muncilor grele ale copilului, reunite într-o expoziţie – acesta este răspunsul la fenomenul exploatării copiilor prin muncă pe care l-au prezentat, în culori, cei 65 de copii care s-au aflat în aceste zile într-o tabără de vară, desfăşurată cu sprijinul organizaţiei non-guvernamentale AVE COPIII (finanţat de Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi, UNHCR) şi al Federaţiei Naţionale a Patronatului din Agricultură şi Industria Alimentară (FNPAIA) din Moldova.

FNPAIA este implicată, al cincilea an consecutiv, în susţinerea unor tabere de vară în care copiii din familii vulnerabile şi copiilor refugiaţi participă la concursuri de desen consacrate combaterii muncilor grele şi periculoase şi sunt ghidaţi de adulţi în excursii şi în sesiuni de cunoaştere a plaiului. Partenerul FNPAIA al acestor activităţi este Asociaţia Obştească pentru Abilitarea Copilului şi Familiei AVE Copiii.

Săptămâna desenelor împotriva muncii copilului face parte din Agenda de vară pentru combaterea formelor grave ale muncii copilului, lansată de Federaţia Patronatului din Agricultură, la 1 iunie, la Edineţ, cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului, şi continuată, la 10 iunie, printr-o Conferinţă Naţională, în ajunul Zilei Mondiale împotriva Muncii Copilului.

”Federaţia Naţională a Patronatului din Agricultură şi Industria Alimentară este implicată, deja de şase ani, într-o iniţiativă de informare şi conştientizare a patronilor agricoli şi a societăţii despre efectele negative asupra copiilor ale muncilor grele şi periculoase”, a afirmat preşedintele FNPAIA, Alexandru Slusari. ”Pentru noi este important ca toţi copiii să se dezvolte acum când sunt copii, iar asemenea activităţi artistice sau de timp liber pe care le sprijinim îi vor ajuta să ajungă la maturitate instruiţi şi sănătoşi”.

”Taberele pe care le organizăm tradiţional, în parteneriat cu Federaţia Patronatului din Agricultură, au reunit copii refugiati, copii din mediul rural, copii din familii vulnerabile – anume copiii care sunt expuşi riscului de a fi exploataţi prin muncă, oferindu-le oportunitatea de a se odihni şi de a fi implicaţi în activităţi educaţionale şi recreative”, a menţionat Natalia Poştaru, Coordonator de proiect la organizaţia non-guvernamentală AVE COPIII.

Desenele create de copii şi prezentate în expoziţia de la Vadul lui Vodă vor fi folosite ulterior în materialele vizuale ale organizaţiilor partenere ale acţiunii.

Federaţia Naţională a Patronatului din Agricultură şi Industria Alimentară a lansat, în 2005, proiectul FNPAIA „Combaterea muncii copiilor în sectorul agricol al Moldovei”, realizat cu sprijinul Biroului Organizaţiei Internaţionale a Muncii pentru Activităţi cu Organizaţiile Patronale (ILO-ACT/EMP) şi implementat cu susţinerea Guvernului Norvegiei.

----

Federaţia Naţională a Patronatului din Agricultură şi Industria Alimentară (FNPAIA)

bd. Ştefan cel Mare 162, b. 1309-1310 Chişinău

MD 2004, Republica Moldova

Tel.: 21.00.85

Fax: 22.82.87 

Web: http://www.fnpaia.org