Apel de solidaritate cu privire la problema poluarii satului Lipnic din raionul Ocnita



Dragi colegi,

In urma audierilor publice din data de 08 iunie a.c. in satul Lipnic, r-nul Ocnita, organizate la initiativa Centrului National de Mediu, cu privire la problema poluarii satului, a apelor de suprafata si a izvorului raului Cubolta cu apele uzate provenite de la spitalul raional Ocnita, s-a constatat o agravare a situatiei, care nu-si gaseste solutii.

Anii precedenti, au fost alocate si surse financiare din Fondul Ecologic de Stat pentru solutionarea problemei in cauza. Insa, acesti bani nu si-au gasit destinatia, iar problema devine din ce in ce mai grava. In fiecare zi, prin gradinile oamenilor, prin culturile lor agricole, pe langa fantanile lor, trece o cantitate de cca 20 m.c. de apa uzata de la spital. Aceasta apa curge spre izvorul raului Cubolta, care ulterior alimenteaza lacul din localitate, de unde satenii prind peste si se scalda. 

Au fost efectuate si analize de laborator, de catre doamna Maria Sandu, Directorul adjunct al Institutului de Ecologie si Georgafie, pentru a verifica continutul apei din izvorul raului Cubolta. Rezultatele arata depasiri de norme la majoritatea paramentrilor (vedeti atasat documentul).

Materialul video despre situatia din localitate, cum si audierile publice pot fi vizionate pe http://curaj.tv/reportaj/social/suntem-ceea-ce-bem-2/.

In acest sens, Primaria satului Lipnic, impreuna cu Centrul National de Mediu, adreseaza o scrisoare deschisa catre domnul Gheorghe Salaru, Ministru al Mediului, prin care solicita clarificarea situatiei si sprijinul in remedierea starii mediului din localitate (scrisoarea este atasata). 

Astfel, daca nu sunteti indiferent fata de starea mediului din tara si doriti sa fiti solidari cu locuitorii comunei Lipnic, va puteti exprima solidaritatea semnand aceasta adresare catre domnul Ministru. Cei interesati, va rog sa ne scrieti pe adresa event@environment.md sau cnm.moldova@gmail.com pana pe data de 08 iulie 2011, pentru a putea semna adresarea.

Va multumim anticipat,

Primaria satului Lipnic si echipa Centrului National de Mediu