Societatea civilă va monitoriza comportamentul AIE



Societatea civilă va monitoriza în ce măsură cele trei partide care formează Alianţa pentru Integrare Europeană respectă prevederile acordul de constituire a alianţei, cât de bine funcţionează aceasta şi modul de guvernare în formatul AIE. Înţelegerea a fost atinsă luni, 4 iulie, în cadrul şedinţei Consiliului Naţional pentru Participare, cu prezenţa premierului Vlad Filat. Şedinţa s-a desfăşurat cu uşile închise, iar după aproape 4 ore de dialog reprezentanţii societăţii civile au declarat că aceste consultări trebuiau să aibă loc mai devreme, transmite Info-Prim Neo.

Preşedintele Consiliului Naţional pentru Participare, Sorin Mereacre, a declarat presei după şedinţă că s-a vorbit despre faptul că nu există o comunicare suficientă între componentele AIE şi aceasta ar putea să fie una din problemele care duc la blocarea alegerii şefului statului. „Am discutat despre soluţii privind alegerea şefului statului. Din păcate, din câte înţelegem, nu s-a produs nimic nou, lucrurile stau tot acolo. Recomandarea noastră a fost ca subiecţii alianţei să discute mai mult. Am discutat referitor la problemele în justiţie, cum stau lucrurile la Procuratura Generală, de ce nu se implementează programul de activitate a Guvernului 2011-2014 pentru că, se pare că, pe anumite subiecte nu există un consens asupra subiectelor reformelor”, a declarat Sorin Mereacre.

Directorul executiv al Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO), Sergiu Ostaf, a declarat că s-a discutat despre dificultăţile şi deficienţele de comunicare pe diferite componente ale alianţei. „Premierul a încurajat societatea civilă să aibă un rol foarte important în monitorizarea pe fiecare segment în parte a programului de guvernare, să identifice care sunt cauzele lipsei de progres”, a spus Sergiu Ostaf.

Directorul Institutului pentru Politici Publice, Arcadie Barbăroşie, a spus că s-a discutat despre faptul că acţiunile necoordonate ale alianţei de guvernare deranjează, iar lipsa completă a comunicării deteriorează imaginea AIE. „Cetăţeanul este dezamăgit de calitatea guvernării, nu la nivel municipal, ci la nivel naţional. S-a accentuat faptul că reformele frânează, s-a vorbit despre reformele în justiţie, educaţie, problemele de mediu, despre necesitatea unor reforme importante pentru a combate corupţia etc. ”, a spus Arcadie Barbăroşie.

Preşedintele organizaţiei teritoriale Chişinău a Mişcării Ecologiste din Moldova, Vladimir Garaba, a declarat că la şedinţă s-a discutat despre situaţia de impas în care s-a pomenit AIE. „Am discutat problemele din alianţă, probleme guvernării. Propunerea noastră a fost să se aşeze la masa tratativelor acei trei lideri, să discute şi să soluţioneze problema. Noi am sugerat că Guvernul trebuie să rămână în continuare în funcţie şi AIE să se consolideze pentru că altă ieşire nu este. Concluzia este că alianţa trebuie să rămână, Guvernul nu trebuie să demisioneze, liderii AIE trebuie să se înţeleagă între ei şi să depăşească toate aceste neînţelegeri şi cred că în acest fel criza poate fi evitată”, a declarat Vladimir Garaba.

Şi preşedintele Fundaţiei „Agapedia”, preşedintele Clubului Politic al Femeilor „50/50”, Catinca Mardarovici, a spus că este de părere că AIE trebuie să funcţioneze. „Prim-ministrul este în căutarea unor soluţii care i-ar permite să realizeze programul de guvernare şi, pe de altă parte, să menţină şi alianţa, să aleagă şi preşedintele etc. Apreciez iniţiativa prim-ministrului ca noi să încercăm să monitorizăm cum se respectă acordul de constituire a AIE”, a menţionat Catinca Mardarovici. Ea a declarat ar fi bine dacă şi preşedintele Parlamentului ar convoca o şedinţă pentru a fi formulate soluţii pentru rezolvarea problemelor.

Prim-ministrul Vlad Filat a demarat începând cu luni, 4 iulie, un proces de consultare a societăţii. Pe parcursul săptămânii, Vlad Filat va avea discuţii cu formatori de opinie, ambasadori acreditaţi în Republica Moldova, reprezentanţi ai sindicatelor şi patronatelor etc. Rezultatele consultărilor vor fi anunţate pe 8 iulie. 

 

Info-Prim Neo