DEZVOLTAREA SECTORULUI ASOCIATIV DIN REPUBLICA MOLDOVA IN CONTEXTUL INTEGRARII EUROPENE



Astazi, Centrul Analitic EXPERT-GRUP a organizat masa rotunda €žDezvoltarea sectorului asociativ din Republica Moldova in contextul integrarii europene". In cadrul acestei mese rotunde a fost prezentat documentul analitic de politici €žConsolidarea Societatii Civile din Republica Moldova" (autor Denis Cenusa).

Studiul isi propune analizarea si evaluarea societatii civile, sub diferite aspecte, mai ales din punct de vedere al particularitatilor sectorului neguvernamental din Republica Moldova. Scopul primordial al acestui document consta in determinarea si formularea variantelor de politici capabile sa consolideze societatea civila din Republica Moldova.

Un loc important in aceasta cercetare il ocupa analiza societatii civile din perspectiva integrarii europene. In acest sens au fost evaluate succesele si insuccesele privind respectarea de catre partea moldoveneasca a prevederilor Planului de Actiuni RM-UE privind dezvoltarea societatii civile. In legatura cu tematica europeana a fost analizat raportul dintre societatea civila si o serie de institutii de stat, care semnaleaza aparitia unor conditii favorabile privind consolidarea societatii civile. Cu toate acestea, examinarea lor reflecta deficiente majore in procesul de functionare, cele mai grave dovedindu-se a fi in cadrul mecanismului de cooperare intre Parlament si societatea civila.

In ce priveste Guvernul, exista o platforma normativa care ar reglementa initierea unei cooperari dintre acesta si sectorul neguvernamental. Din pacate, insa, nu exista dovezi plauzibile despre functionarea mecanismului dat. In principiu, domeniile de cooperare a organizatiilor neguvernamentale cu institutiile de stat se rezuma la organizarea si desfasurarea seminarelor, trening-urilor etc., si nicidecum reflecta implicarea celui €žde-al treilea sector" in procesul de elaborare a politicilor publice si de adoptare a deciziilor. De fapt, tocmai in acest context este posibila cimentarea unei democratii participative autentice, fara de care o eventuala integrare europeana a Moldovei este putin probabila.

In cadrul studiului autorul a formulat o serie de solutii care pot contribui la dezvoltarea si fortificarea sectorului neguvernamental din Republica Moldova. In primul rand este vorba de respectarea integrala a Conceptului de cooperare intre Parlament si societatea civila pentru a atrage un numar cat mai mare de organizatii neguvernamentale in procesul de formulare si implementare a politicilor publice.

Pentru a imbunatati cadrul legislativ in care activeaza societatea civila este nevoie de expertizarea acestuia de catre Consiliul Europei si acceptarea de catre institutiile de stat nationale, a recomandarilor care vor aparea. O alta modalitate eficienta de consolidare a rolului sectorului asociativ poate fi promovarea imaginii acestuia in randul populatiei, ceea ce va duce la cresterea ponderii acestora in procesul de "decision making policy", prin intermediul castigarii increderii si suportului civic din partea comunitatii.

Studiul este realizat in cadrul proiectului "Planul de Actiuni Uniunea Europeana - Republica Moldova: document accesibil publicului (etapa II)", implementat de Centrul Analitic EXPERT-GRUP si Asociatia pentru Democratie Participativa (ADEPT), cu sprijinul financiar al Fundatiei Soros-Moldova.

 

Descarca raportul aici (.pdf, 820Kb)

 

Sursa: www.europa.md