A FOST CREAT CONSORTIUL MEDIA PENTRU EGALITATEA DE GEN



Promovarea egalitatii dintre barbati si femei devine o preocupare permanenta a comunitatii media din R. Moldova. In acest sens, 16 organizatii de media, mijloace de informare in masa, agentii de publicitate si asociatii generatoare de proiecte media s-au coalizat in vederea crearii unui Consortiu Media pentru Egalitatea de Gen. Aceasta alianta pledeaza pentru edificarea unei societati in care femeile si barbatii sunt egali in drepturi si sanse.

La 3 decembrie au fost prezentate rezultatele unor studii care demonstreaza ca in spatiul mediatic autohton exista o anumita doza de ignoranta si chiar se perpetueaza inegalitatea de gen, in primul rand, datorita necunoasterii faptului ca egalitatea de gen sta la baza drepturilor umane.

Pornind de la aceste constatari, organizatiile membre ale Consortiului isi propun orientarea propriilor eforturi, dar si ale societatii in ansamblu spre promovarea conceptului egalitatii de gen in toate domeniile vietii, ceea ce contribuie direct la implementarea Planului National €žPromovarea egalitatii genurilor umane in societate pentru perioada 2006-2009", precum si a Planului National de Actiuni in Domeniul Drepturilor Omului pentru anii 2004-2008, care include in capitolul 11 din partea II, sarcina eliminarii atitudinii sexiste si discriminatorii, a portretizarii stereotip ale femeilor si barbatilor.

Conform prevederilor Regulamentului de activitate, pentru indeplinirea misiunii principale a Consortiului, la fiecare jumatate de an, una din organizatiile membre este aleasa pentru functia de Unitate de Coordonare a acestei aliante. In prezent, aceasta functie este detinuta de Agentia Media €žImpact".

Consortiul Media pentru Egalitatea de Gen a fost constituit din: Agentia €žDECA-press", Agentia Media €žImpact", Agentia €žMonitor Media", Asociatia Presei Independente, Centrul €žAcces-Info", Centrul Tanarului Jurnalist, Clubul €žIn doi", Facultatea de Jurnalism si Comunicare Publica a ULIM, Grupul de presa €žFlux", €žRadio Sangera", €žJurnal de Chisinau", Publicatia €žLanterna Magica", Centrul €žParteneriat pentru Dezvoltare", €žZiarul de Garda", Revista €žViata ta", Uniunea Jurnalistilor din Moldova.

http://www.europa.md