"RELATIILE DINTRE PRESA SI AUTORITATILE DE STAT - SPRE TRANSPARENTA SI RESPONSABILITATE"



Cresterea transparentei procesului de finantare a mass-media din banii publici si sensibilizarea publicului asupra necesitatii amendarii legislatiei in acest sens este scopul noului proiect intitulat "Relatiile dintre presa si autoritatile de stat - spre transparenta si responsabilitate", lansat de Centrul Independent de Jurnalism (CIJ) in luna decembrie 2007.

In cadrul proiectului, care va dura 11 luni, vor fi organizate mai multe activitati in vederea promovarii transparentei economice si responsabilitatii guvernului fata de public. Printre acestea se numara:

  • colectarea datelor cu privire la suportul financiar (finantare directa, publicitate din bani publici) oferit de autoritati;
  • monitorizarea anunturilor publicitare plasate de institutiile publice si companiile de stat in publicatiile locale si nationale;
  • analiza legislatiei si elaborarea amendamentelor necesare pentru cresterea transparentei acestui proces etc.

Proiectul va оncepe cu o conferinta de lansare la care sunt invitati sa participe reprezentanti ai mass-media, organizatiilor neguvernamentale de media, Guvernului, Parlamentului, autoritatilor publice locale, organizatiilor internationale.

In cadrul conferintei de lansare vor fi puse in discutie reglementarile internationale privind transparenta si accesul la informatie, practica Romaniei in domeniul fondurilor publice оn publicitatea de stat, finantarea presei de catre stat in Republica Moldova.

Conferinta de lansare a proiectului se va desfasura pe data de 12 decembrie 2007, incepand cu ora 10.00, in incinta salii de conferinte a hotelului "Jolly Alon" (str. Maria Cibotari, nr. 37, Chisinau).

Pentru informatii suplimentare va rugam sa va adresati la CIJ, str. sciusev, nr. 53, Chisinau, tel. , 227539, fax: 226681, e-mail: coordonator@ijc.md.

Persoane de contact: Maria Praporscic si Diana Valuta.

Proiectul "Relatiile dintre presa si autoritatile de stat - spre transparenta si responsabilitate" este finantat de Fundatia Eurasia, Reprezentanta din Moldova cu resurse financiare de la Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala (USAID) si Agentia Suedeza pentru Cooperare si Dezvoltare Internationala (Sida/Asdi).

Publicarea acestui comunicat este posibila datorita sprijinului financiar acordat de poporul american prin Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala (USAID). Opiniile exprimate in acest document apartin autorilor si nu reflecta neaparat pozitia USAID sau a guvernului american.