Lucrul e in toi in s. Chirca




Copiii vor și pot să se implice. Însă nu întotdeauna știu cum. Asta este concluzia noastră de cînd am început proiectul ”Interesecții ale democrației” în s. Chirca, Anenii Noi. De aceea, ne este ușor să lucrăm cu ei: tinerii jurnaliști – au mers în teritoriu, de la poartă la poartă, dîndu-le locuitorilor patru întrebări: 1. Cunoașteți vreun număr de telefon de la primărie? 2. Numiți trei probleme cele mai esențiale din sat. 3. Cine și cum poate să le rezolve? 4. Ce informații doriți să găsiți în ziar? La început, copiii se cam sfiau, însă după ce am ”spart gheața”, au prins la curaj. În rezultat, s-au implicat activ, cu toate că a fost cam dificil dat fiind faptul că începutul proiectului a coincis cu perioada alegerilor locale: unii gospodari nu au dorit să discute cu elevii, crezînd că sunt implicați în agitație electorală.
Ca temă de acasă copiilor li s-au dat mai multe sarcini: să intervieveze fiecare încă cîte 20 de gospodării, precum și sarcini individuale, rezultatele cărora vor fi publicate în ziar.
Însă, desigur, nu a fost doar lucru în cadrul ședințelor: copiii s-au distrat cu exerciții de înviorare atît afară, cît și în sală. Și am descoperit că foarte mulți din ei se identifică cu curcubeul: multicolor și vesel. (În acea zi a plouat dimineața pe la 7.30 și a răsărit curucubeul, ceea ce poate i-a și făcut pe copii să se asocieze cu acesta).
Iar săptămîna asta mergem în vizită la echipa ”Jurnal de Chișinău”, ca să vedem cum un ziar capătă viață!
Urați-ne succes! În curînd apare primul număr al ziarului ”Chirca Azi”!


Posted: 2011-06-20 14:39:45

Initiative Democratice