LADC VA ELABORA RAPOARTE DE MONITORIZARE IN DOMENIUL DREPTURILOR CONSUMATORILOR



Liga pentru apararea drepturilor consumatorilor (LADC) se angajeaza sa elaboreze si sa faca publice in urmatoarele 10 luni patru rapoarte de monitorizare asupra faptului cum se respecta drepturile consumatorilor in R. Moldova, in varii domenii de activitate.

Presedintele LADC, Roman Mihaies a comunicat vineri, 30 noiembrie, in cadrul unei conferinte de presa ca mecanismul de monitorizare se va axa pe Planul de actiuni al Strategiei Nationale in Domeniul Protectiei Consumatorilor pentru 2008-20012.

Roman Mihaies a anuntat ca LADC a inaintat conducerii un apel reactualizat de colaborare privind imbunatatirea conditiilor si legislatiei nationale privind protectia consumatorilor. Un apel similar a fost inaintat si in anul 2003. Singurul punct respectat este editarea Monitorului municipiului Chisinau in care sunt publicate deciziile luate la nivel local, a declarat Mihaies.

LADC solicita conducerii sa creeze o autoritate independ enta pentru protectia drepturilor consumatorului, in afara Serviciului Standardizare si Metrologie. De asemenea, se cere incheierea contractelor directe intre furnizori si consumatori, fara intermediari, dar si crearea pe langa autoritatile administratiei publice a comisiilor de atestare a administratorilor blocurilor de locuit. Potrivit lui Roman Mihaies, actualmente aceste functii sunt ocupate, in mare parte, de persoane incompetente.

LADC cere legislativului sa excluda din Codul Penal articolul 194 (1) care prevede pedepse pentru furturile de energie termica, electrica sau a gazelor naturale. Mihaies argumenteaza aceasta solicitare prin faptul ca notiunea de furt este prevazuta in mod expres in Cod si nu e nevoie de specificari in domeniul energetic, care favorizeaza, potrivit LADC, monopolistii.

LADC a fost creata in 2000 si intruneste peste 50 de membri in toata republica.

www.info-prim.md