Ziua Nationala a Rugaciunii



SPRE DIFUZARE IMEDIATA

28 noiembrie 2007

Comunicat de presa

Ziua Nationala a Rugaciunii

 

Spiritul rugaciunii a fost dintotdeauna o parte importanta a caracterului national moldovenesc precum si o forta care ne-a ghidat atat in momente de bucurie cat si in cele de tristete. Chiar daca cetatenii Republicii Moldova sunt uniti in diverse confesiuni, ei totusi impartasesc aceeasi convingere religioasa ca Dumnezeu ne aude rugaciunile. Pornind de la aceste considerente, membrii Coalitiei Interconfesionale pentru Prevenirea Traficului de Persoane impreuna cu Organizatia Internationala pentru Migratie, misiunea in Republica Moldova (OIM Moldova), au initiat Ziua Nationala a Rugaciunii pentru toti cei afectati de migratie.

Evenimentul va avea loc in data de 2 decembrie, duminica si va coincide cu Ziua Internationala pentru Abolirea Sclaviei. Toate bisericile, lacasele sfinte, casele de rugaciuni vor oficia o ceremonie religioasa aparte care se va baza pe o compilatie de predici special elaborata si distribuita catre Ziua Nationala a Rugaciunii. Scopul urmarit este unirea in rugaciune a Bisericilor exponente ale confesiunilor crestine majoritare din Moldova pentru cei ce se afla acum departe de tara, pentru cei ce au ramas acasa, pentru cei ce au avut de suferit si pentru victimele traficului de persoane.

O astfel de zi este binevenita pentru Moldova, mai ales acum cand numarul emigrantilor, conform estimarilor OIM Moldova, a crescut de 4 ori in ultimii sase ani. Potrivit aceleiasi surse, 62% din cetatenii moldoveni ar pleca la munca peste hotare pentru totdeauna sau pentru o perioada lunga de timp. Este alarmanta tendinta cresterii numarului copiilor lasati in urma ca consecinta a migrarii parintilor. Din 2000, Centrul de reabilitare a oferit asistenta pentru 2143 victime ale traficului de fiinte umane. Pentru a alina disperarea, dorul si durerea celor afectati de migratie, dar si pentru a darui sperante, preotii si pastorii, calugarii, diaconii, fetele bisericesti doresc sa se uneasca in rugaciuni speciale, intr-o zi speciala.

Invitam toti oamenii de buna credinta sa se alature acestor rugaciuni in data de 2 decembrie.

 

EI AU NEVOIE DE RUGACIUNILE NOASTRE!

 

***

Din Coalitia Interconfesionala pentru Prevenirea Traficului de Persoane fac parte: Biserica Ortodoxa din Moldova (Mitropolia Moldovei, Patriarhia Rusa), Biserica Ortodoxa din Moldova (Mitropolia Basarabiei, Patriarhia Romana), Uniunea Bisericilor Crestine Evanghelice Baptiste si Biserica Evanghelica Luterana din Republica Moldova (ELCRM).

***

Actiunile sunt realizate de catre Coalitia Interconfesionala pentru Prevenirea Traficului de Persoane in parteneriat cu Organizatia Internationala pentru Migratie, Misiunea in Republica Moldova (OIM Moldova)  si

Ajutorul Crestin din Moldova in cadrul programului Mobilizarea Retelelor Bisericesti pentru Prevenirea Traficului de Persoane in Moldova. Programul este implementat cu sustinerea financiara a Biroului pentru

Populatie, Refugiati si Migratie (PRM) al Departamentului de Stat al SUA in cadrul Initiativei Presedintelui SUA pentru Combaterea Traficului de Persoane.

 

Pentru informatii suplimentare va rugam sa contactati pe Rodica Okani, Asistent Media, OIM,  tel: 23 29 40 (ext. 131), e-mail: rokani@iom.int, www.iom.md