Masa Rotunda cu genericul "Femeia si democratia in Republica Moldova"



Deşi se vorbeşte adesea despre marile progrese obţinute pe drumul de la dictatură la democraţie, realitatea noastră cotidiană dovedeşte că aceste progrese, dacă s-au produs, nu le privesc şi pe femei în egala măsură.

Femeile fac, în ultimii ani, mai multa scoală (aproximativ 55% dintre absolvenţii de învăţămînt superior în acest an sunt femei). Domeniile pentru care se pregătesc, oferă statut social mai scăzut şi bani mai puţini, funcţiile de conducere, chiar dacă ele sunt majoritare în ramură, sunt deţinute mai mult de bărbaţi. Drept urmare, decalajele salariale sunt mari: în cazul pensiilor ele sunt şi mai mari pentru că diferenţa este accentuată de faptul că femeile întrerup mai des activitatea pentru a naşte şi creşte copiii şi drept urmare au contribuţii mai mici.

Despre acestea şi alte aspecte ale realităţilor noastre cotidiene s-a discutat la masa rotundă, petrecută în cadrul proiectului “Noi posibilităţi pentru femeile din Moldova, cointeresate în susţinerea Democraţiei şi Păcii” Implementat de Uniunea Presei de Afaceri din Moldova cu suportul programului de „Granturi mici pentru Susţinerea Iniţiativelor Democratice” al Ambasadei Statelor Unite ale Americii.

Conform Codului familiei, femeia şi bărbatul sunt egali, dar bărbatul apare drept “capul familiei” în toate statisticile, chiar dacă femeia este singura, care lucrează sau el mai figurează ca soţ doar în acte. Ca să fie şi ea considerată “cap” trebuie să renunţe la el (să fie celibatară, văduvă sau divorţată).

Personal, am un ataşament autentic faţă de una din prevederile codului familiei – egalitatea – aşa cum cred, că ar trebui să aibă toate femeile într-o lume încă profund inegalitară şi unde femeile sunt frecvent primele victime, un ataşament pe care ar trebui să-l aibă, de asemenea, orice om. Căt de important este să punem în practică principiul egalităţii, cîte progrese s-ar realiza în ţara noastră dacă am avea, de exemplu, o reprezentare politică mai echilibrată a femeilor şi bărbaţilor,- a menţionat Angela Chicu, Preşedintele Uniunii Presei de Afaceri din Moldova şi coordonatorul proiectului.

Masa rotundă de evaluare le-a permis femeilor să-şi exprime opiniile, reieşind din experienţa acumulată. Fiecare participantă a prezentat istoria sa succes. Oaspetele de onoare al întrunirii a fost Liliana Palihovici, Vicepreşedinta Parlamentului RM. Domnia sa şi-a împărtăşit istoria personală de succes, cum reuşeşte să întrunească o doamnă mai multe ipostase: şi Vicepreşedinte a Parlamentului, si vicepreşedinte de partid politic, si o soţie bună şi mamă a doi copii.

„Desigur , dacă doreşti să obţii ceva în viaţă trebuie să faci şi nişte sacrificii, altfel nu reuşeşti să atingi scopul rîvnit” a menţionat dna Palihovici în cadrul discursului său. ”Trebuie să fii încrezută şi să mergi ferm pentru a-ţi obţine scopul”, a mai menţionat ea. Totodată valorile familiei trebuie sa ramînă în prim plan.

Proiectul menţionat s-a desfăşurat pe parcursul a nouă luni, au avut loc seminare cu diverse subiecte în raioanele Sîngerei, Comrat, Taraclia, Bălţi, Călăraşi, Nisporeni, Ungheni, si Căuşeni. Mai mult de 170 femei, reprezentante ale administraţiei publice locale, lideri ai ONG-lor, specialiştii în diverse domenii, au fost instruiţi în diferite aspecte ale vieţii cotidiene, în vederea creării unor premise de egalitate reală intre bărbaţi şi femei şi prin acesta, crearea unei societăţi democratice în ţara noastră.

Uniunea Presei de Afaceri din Moldova a fost fondată în 2003, scopul de bază fiind, susţinerea şi promovarea libertăţii presei prin popularizarea unor modele de jurnalism afirmate în democraţiile europene şi occidentale, bazate pe obiectivitate, imparţialitate, corectitudine şi profesionalism, educarea şi instruirea populaţiei în spiritul valorilor democratice.

Articol adaugat de: Oxana Curteanu
Alte articole de la acest autor: