FRONTUL LUPTEI ANTI-SIDA INTRA SI PE TERITORIUL ARMATEI



20071122163632hiv_ribbon203.jpg Un proiect lansat de oficiul din Republica Moldova al Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare - PNUD - a gasit o forma inedita de a-i informa pe tinerii recruti din Armata Nationala despre pericolele infectarii cu HIV/SIDA: pijamaua educativa.

Programul de prevenire a raspandirii HIV/SIDA initiat de PNUD prevede deschiderea unor cabinete de consiliere, testare si instruire a tinerilor recruti in problematica SIDA, dar si o dotare a institutiilor medicale din subordinea armatei, Ministerului de Interne si SIS cu pijamale pe care va fi imprimata panglica rosie - simbolul solidaritatii cu bolnavii de SIDA.

Medicul-maior in Armata Nationala, Sergiu Soroceanu, a avut deja ocazia sa aprecieze neobisnuitele pijamale.

"Foarte, foarte buna calitatea. Si are logoul respectiv de combatere a SIDA. La noi, lucrul de plan de profilaxie a SIDA se petrece cu instructaj special, prelegeri, eranizari video, cum ar fi filmul 'Philadelphia' despre bolnavi de SIDA".

Lotul de circa 1300 de pijamale cu panglica rosie imprimata pe ele va fi in curand distribuit in spitalele si clinicile militare.

Avand in vedere ca in curand vine iarna, se va inmulti si numarul de recruti afectati de bolile sezoniere, care vor purta pijamele "anti-sida".

Viorica Rotaru, manager de proiect in cadrul biroului Programului Natiunilor Unite pentru dezvoltare din Republica Moldova, a explicat la BBC de ce e important ca militarii in termen sa fie inclusi in proiectele de prevenire a infectarii cu HIV-SIDA.

"Este un segment practic neacoperit de nici un proiect, de nici o interventie legata de profilaxia HIV/SIDA. Tinerii militari fac parte din grupul de risc, conform varstei. Din pacate, in Moldova nu mai sunt proiecte cu o asemenea acoperire. S-a cam uitat, din pacate, de militarii in termen."

Sursa: www.bbc.ro