SAISPREZECE ZILE DE ACTIUNI IMPOTRIVA VIOLENTEI IN BAZA DE GEN



€žSaisprezece zile de actiuni impotriva violentei in baza de gen", este genericul unei campanii care se desfasoara in R. Moldova intre 25 noiembrie si 10 decembrie curent. In aceasta perioada, vor fi organizate mai multe actiuni care au ca scop a consolida cunostintele din domeniul violentei domestice, violentei in baza de gen si a drepturilor omului.

Potrivit organizatorilor, cele doua date sunt semnificative, intrucat la 25 noiembrie este marcata Ziua Internationala de Combatere a Violentei fata de Femei, iar la 10 decembrie - Ziua Internationala a Drepturilor Omului.

In localitatile din republica vor fi organizate seminare, emisiuni radio si TV, discursuri interactive in scoli profesionale, mese rotunde si alte activitati orientate spre a impulsiona lupta impotriva tuturor formelor de violenta, schimbarea atitudinilor si comportamentelor violente ale barbatilor si femeilor, precum si motivarea Guvernului si a Parla mentului pentru schimbarea si dezvoltarea politicii, legislatiei si a practicilor de prevenire si combatere a violentei in familie.

Desi R. Moldova a progresat in adoptarea legislatiei cu privire la egalitatea de sanse si combaterea traficului de fiinte umane si, de asemenea, a ratificat si a semnat mai multe tratate internationale ce tin sa fortifice rolul femeii in societate, mai este o cale lunga pana cand egalitatea de sanse din realitate sa corespunda cu ceea ce este scris pe hartie, a mentionat Liuba Revenco, coordonator de program in cadrul Initiativei de Combatere a Traficului de Persoane. Potrivit sursei citate, femeile continua sa fie discriminate in domeniile politic, economic, financiar, educational si sanatate.

Violenta pe principii de gen ramane a fi o problema raspandita si insuficient abordata in R. Moldova, a mentionat David Blood, director de proiect, Winrock International in Moldova.

Un studiu al organizatiei, realizat in 200 5, pe un esantion de 1300 de femei a aratat ca 4 din 10 femei au devenit victime ale violentei, iar o femei din 5 a marturisit despre violenta dintre parinti.

Si David Blood a constatat diferente semnificative intre legislatie si realitate. €žNu este un secret ca femeile nu sunt reprezentate in mod egal in toate domeniile si ca violenta in baza de gen nu este tratata intr-un mod serios", a declarat Blood.

Campania €žSaisprezece zile de actiuni impotriva violentei in baza de gen" este un instrument ce mobilizeaza societatea civila cu scopul de a sensibiliza opinia publica, despre violenta in baza de gen si alte forme. Este adresat atat publicului, cat si factorilor de decizie", a subliniat David Blood.

Campania €žSaisprezece zile de actiuni impotriva violentei in baza de gen" este organizata de catre Initiativa de Combatere a Traficului de Persoane/Noi Perspective pentru Femei, cu suportul financiar al USAID si implementata de catre Winrock International, in parteneriat cu OSCE si mai multe ONG-uri. Campania, initiata in 1991, este una globala si implica in prezent aproximativ 2000 de organizatii din 154 de tari.

Sursa: Info-Prim Neo