Amintiri de război: mâncam coji îngheţate de cartofi și mămăligă mucegăită



http://arsenedorina.wordpress.com

Au trecut 68 de ani de când moș Ion Sorici, originar din s. Bălănești, r-nul Nisporeni trăiește cu amintirile triste și dure ale războiului, când mâncau coji îngheţate de cartofi sau mămăligă mucegăită. ”Aveam doar 17 ani când am ținut, pentru prima dată, mitraliera în mînă. M-au luat în război fără a ști nimic. Era pe la ora 2 dimineața, când au intrat la noi în ogradă și așa pe nepregătite m-au luat”, povestește cu durere veteranul celui de-al Doilea Război Mondial.

”Am mers zile și nopți, pe jos, din Moldova până în Germania. Parcă văd și acum acele momente înfiorătoare, în care colegi de-ai mei mureau la câțiva pași de mine, “pentru că acolo nu aveai când aştepta sau înmormânta pe cineva. Dacă l-a împuşcat sau a fost atins de vreo grenadă, acolo rămânea”, ne povesteşte moş Ion. Aud și acum strigătele, urletele de durele a colegilor mei răniți, dar și îndemnul sergenților noștri care spuneau înainte, înainte”.

Moș Ion, povestește cu nesaț despre acea perioadă, în care a fost nevoit să fie internat și în spital de câteva ori ”pentru că am fost rănit la picior. Credeam că mor. Aveam dureri insuportabile, pentru că nu mai existau medicamente ca acum și nici medici nu mai erau așa mulți. De multe ori eram dus de pe frontul de luptă inconștient la pat, apoi îmi reveneam și din nou vedeam același peisaj”.

Mai în glumă, mai în serios, moş Ion spune că războiul i-a făcut şi un suvenir, o schijă de la un glonte, de 2 mm, care i-a fost scoasă din piciorul stâng, anul trecut. „A stat 65 de ani fără a provoca vreo durere, nici nu simţeam că există un corp străin în corpul meu, bună amintire” spune veteranul, menționând că în anul în care a sărbătorit 45 de ani de la încheierea războiului, soţia sa i-a mai scos o bucăţică dintr-o schijă tot din picior.

Dacă ar fi să scrie o carte despre amintirile trăite pe timpul războiului, atunci, veteranul, printre lacrimile care îi curg fără a le putea opri, spune, că ar avea vreo 500 de pagini, poate şi mai bine.

Ziua de 9 mai o așteaptă în fiecare an cu nerăbdare, ”este o mare sărbătoare pentru mine, o zi în care ne mai întâlnim cei câțiva veterani rămași în viață, ziua în care își amintesc și autoritățile de noi”.

Are 85 de ani. Este optimist şi adeptul democraţiei. La alegerile din 2010, spune că a votat pentru o viaţă mai bună, dar fără comunişti. De câte ori îi vede la televizor se ceartă cu ei, le spune ce ar trebui să facă, numai să dispară odată.

P.S. Al Doilea Război Mondial a provocat moartea a peste 70 milioane de oameni, aproximativ 3% din populația mondială de atunci. S-a estimat că acest război a costat mai mulți bani și resurse decât toate celelalte războaie la un loc, 1.000 de miliarde de dolari la valoarea din 1945, fără a se pune la socoteală sumele cheltuite pentru reconstrucția de după război.