ONG-URILE DIN DOMENIUL AZILULUI AR PUTEA BENEFICIA DE SPRIJINUL UNUI ONG DIN OLANDA



In perioada 11 - 17 noiembrie, curent, reprezentantii ONG VluchtelingenWerk din Olanda dna Fettsje Boorsma si dl Ben Holtrop au efectuiat o vizita de informare si documentare la Reprezentanta Inaltului Comisariat al ONU pentru Refugiati in Moldova (ICNUR). In cadrul intilnirii cu dl Petrus Wijninga, Reprezentantul ICNUR, oaspetii au fost informati privind obiectivele curente si de perspectiva a acestei Agentii a ONU care, la solicitarea Guvernului, isi desfasoara activitatea in Moldova deja al zecelea an. Realizarea proiectelor de catre partenerii de implementare ai ICNUR, beneficiari ai carora sunt persoanele solicitante de azil si refugiatii stabiliti in R.Moldova, a fost un alt subiect al discutiei.

Dnii Fettsje Boorsma si Ben Holtrop, au avut o intrevedere si cu dna Ecaterina Silvestru, Director al Directiei Refugiati din cadrul Biroului Migratie si Azil al Ministerului de Interne, care i-a informat privitor la condtibutia statului in vederea solutionarii problemelor refugiatilor si solicinantilor de azil, necesitatea reconstruirii inca a unui bloc la Centrul de Cazare, aspectele juridice privind azilul.

Intilnirile cu reprezentantii ONG-urilor din domeniu - Salvatii Copiii Moldova (dir. Vasile Batcu), Centrul de Caritate pentru refugiati (dir. Salfo Belemvire), Centrul de Drept al Avocatilor (dir. Alexei Barbaneagra) si Societatea pentru Refugiati (pres. Dumitru Maxim) s-au axat pe descrierea directiilor de activitate ale acestora, impactul asupra beneficiarilor si posibilitatea extinderii activitatii ONG prin crearea unui organism comun si gestionarea domeniului dat prin repartizarea directiilor de activitate potrivit profilului ONG, dar si concentrarea activitatilor prin coordonarea comuna. In cadrul acestor intilniri au fost trasate directiile prioritare - integrarea in societate, angajarea in cimpul muncii, continuarea studiilor, implicarea voluntarilor inclusiv din rindurile refugiatilor, in activitatile desfasurate de ONG din domeniu.

O discutie utila a fost sustinuta si cu dna Ana Gutu, prorector al Universitatii Libere Internationale din Moldova, care i-a informat pe oaspeti privind acordul de colaborare semnat cu ICNUR care, pentru prima data in Moldova, prevede admiterea la studii universitare a tinerilor refugiati cu achitarea taxei nu ca persoane straine ci ca si studentii autohtoni, predarea cursului Mass-media si refugiatii etc. De asemenea s-a pus accentul pe atragerea studentilor in activitati de voluntariat si implicarea acestora in activitatile umanitare.

Membrii delegatiei au efectuat o vizita si la Centrul de Cazare pentru refugiati si solicitantii de azil, aflat in gestionarea Biroului Migratie si azil unde s-au intretinut cu administratia Centrului si reprezentantii ONG din domeniu.

In finalul vizitei dnii Fettsje Boorsma si Ben Holtrop au participat si la intrunirea comuna a tuturor ONG in cadrul careia s-a stabilit ca ONG Salvatii Copiii Moldova va grestiona proiectul comun care urmeaza a fi elaborat de catre toate ONG cu ulterioara implementare de catre toti partenerii ICNUR.