"DANCE4LIFE" SE LANSEAZA IN REPUBLICA MOLDOVA



Multi dintre noi cu siguranta au auzit despre HIV si SIDA, dar cit de multi au reusit sa inlocuiasca comportamentul riscant cu unul protejat vis-a-vis de infectia HIV si SIDA?! Multi incearca sa se linisteasca cu ideea ca €žla sigur ma va ocoli!" sau €žnu mi se poate intimpla nimic rau!"

Si in pofida tuturor acestor iluzii peste 10 milioane de tineri (de 15-24 ani) din toata lumea sunt infectati cu HIV! Circa 2 mii de tineri din Republica Moldova traiesc cu HIV! Si aceasta de multe ori se explica prin ignoranta problemei si pasivitatea tinerilor, gradul scazut de grija fata de sanatatea proprie.

Putem oare schimba aceasta situatie? Da, dar este nevoie de implicarea tinerilor nu doar la nivel de cunoastere a informatiei despre HIV, dar si prin activitati concrete pentru stoparea raspindirii HIV si SIDA fara a astepta ca cineva sa faca acest lucru pentru ei!

Anume din aceste considerente maxima lui Confucius cel mai bine reprezinta aspiratiile proiectului si este fundamentul tuturor activitatilor proiectului Dance4life - "Daca imi spui - voi uita, Daca imi arati - poate ceva voi retine, Daca ma implici - voi intelege!"

Proiectul Dance4life (Danseaza pentru viata) ofera posibilitatea fiecarui tinar de a se implica in combaterea raspindirii HIV si SIDA! Iar dansul, muzica, informarea interactiva, materialele video - vor crea o atmosfera deosebita, apropiata tinerilor si va transforma activitatea de profilaxie a infectiei HIV intr-o activitate captivanta, realizata in limbajul tinerilor!

Din 2004 si pina astazi peste 12 tari ale lumii, printre care Marea Britanie, Germania, Olanda, Turcia, Serbia, SUA, Rusia si multe altele, implementeaza cu succes acest ambitios proiect. Iar cu fiecare an tot mai multe tari se implica in proiect si il dezvolta.

Dance4life (Danseaza pentru viata) este un exemplu dinamic, creativ, modern care inspira tinerii sa devina activi in combaterea raspindirii infectiei HIV si SIDA si sa atraga atentia altor persoane asupra acestei probleme.

Dansul este simbolul proiectului! Ideea dansului colectiv a fost lansata de angajatii fundatiei olandeze €ž4life\". Astazi Dance4Life este €žbrandul\" tinerilor implicati in Campania Internationala de combatere a infectiei HIV si SIDA.

Proiectul are doua dimensiuni: €žDance4life proiect scolar" si €žPromovarea proiectului Dance4life".

Prima dimensiune "Dance4life proiect scolar" еste inima conceptului. Proiectul scolar presupune organizarea evenimentelor interesante si captivante pentru informarea elevilor si studentilor primelor cursuri despre HIV si SIDA, cum sa-si protejeze sanatatea. Toate evenimentele sunt dinamice si implica dansatori, profesori, medici, oamenii afectati de HIV. Nu sunt utilizate manuale, ci istorii reale, fapte, materiale video, muzica, jocuri si dans. In felul acesta tinerii sunt invitati sa devina €žagenti ai schimbarii". Aceste evenimente se organizeaza atat in scoala cat si in afara ei.

Aceasta dimensiune are mai multe componente: €žTurul de conexiune al inimilor" (A Heart Connection Tour), concursuri €žActioneaza pentru viata" (Act4life) si eveniment international bianual Dance4life.

Turul de conexiune al inimilor. Prima activitate este un €žtur de conexiune al inimilor" care se deplaseaza prin oras sau prin tara, de la o scoala la alta, de la o institutie de tineret la alta. Acolo unde vine acest tur se organizeaza o prezentare foarte interactiva si foarte neobisnuita care dureaza o ora si jumatate. Pe parcursul acestui tur se invata elementele €žDance4life drill\", se discuta pe subiectul prevenirii raspandirii infectiei HIV, atitudinii tolerante fata de oamenii

HIV-pozitivi, sunt privite materiale video si se ofera informatie pentru fiecare tanar despre posibilitatea de a se implica in proiectul Dance4life si a deveni €žagent al schimbarii".

Experienta altor tari arata ca cei care au participat la asemenea tururi devin foarte inspirati pentru a se implica in activitatile de stopare a raspandirii infectiei HIV, devin mai responsabili fata de sanatatea proprie si sunt mai deschisi pentru acceptarea unui comportament sanatos.

Daca ai auzit despre asemenea tururi si daca stii ca ele inca nu au ajuns in scoala ta, ai putea sa ne contactezi si vom veni cu placere la voi. In anii 2007-2008 asemenea tururi sunt programate pentru Chisinau, dar promitem ca vom cauta posibilitatea sa ajungem si la alte scoli din republica!

Actioneaza pentru viata. Dupa participarea la €žTururile de conexiune al inimilor" tinerii sunt stimulati sa se implice activ prin concursurile €žActioneaza pentru viata" care sunt indreptate spre profilaxia infectiei HIV si educarea unui mod de viata sanatos, care ofera tinerilor o posibilitate reala de a actiona si de a contribui la diseminarea informatiei despre HIV si SIDA si, prin urmare, la stoparea raspandirii infectiei HIV.

Evenimentul International bianual Dance4life. Acest eveniment bianual are loc, de regula, sambata inainte de 1 decembrie - Ziua Internationala AntiSIDA. El se desfasoara concomitent in mai multe tari ale lumii. In cadrul lui tinerii din diferite tari danseaza concomitent dansul €žDance4Life Drill" si pronunta cuvintele care insotesc dansul. Se incearca ca toate tarile participante in cadrul evenimentului sa fie reunite prin conexiunea prin satelit si Internet, astfel ca toti participantii la proiect sa se poata vedea reciproc.

In anul 2007 in Republica Moldova concertul este preconizat pentru data de 24 noiembrie. Locul si ora desfasurarii vor fi indicate pe biletele celor care vor avea mare noroc sa devina primii €žAgenti ai Schimbarii\". Concertul din acest an va fi unul in premiera pentru tinerii din Republica Moldova, fiind urmat de concertul bianual care este preconizat pentru anul 2008. La concertul din anul 2007 urmeaza sa participe colegii nostii, reprezentanti ai echipei Dance4life din alte tari.

Daca nu vei reusi sa participi la concertul din 2007, fa tot posibilul ca sa fii printre noi la concertul din 2008. Suna, povesteste ce faci tu pentru a opri raspandirea HIV si lasa informatia de contact.

A doua dimensiune al proiectului €žCampania promotionala Dance4life" presupune promovarea proiectului prin intermediul mass media, publicitatii exterioare si prin distribuirea materialelor promotionale.

Ambele dimensiuni se completeaza una pe alta, oferind instrumente practice si idei pentru tineri, ONG-uri si comunitatile de implicare in proiect.

Proiectul dance4life va culmina in anul 2014 printr-un MEGA CONCERT in care se vor reuni prin dans €žDance4life" peste un milion de tineri din peste 50 de tari, de pe toate continentele lumii. Iar transmisia prin Internet si satelit va ajuta sa cream legatura dintre toate tarile participante si sa aratam lumii intregi prin dans ca ne pasa de viitorul si sanatatea generatiei noastre si faptul ca suntem fermi in dorinta noastra comuna de a stopa raspandirea infectiei HIV si SIDA.

Cum tinerii din Republica Moldova se pot implica in acest proiect aflati din brosurile anexate la comunicat!

In Republica Moldova proiectul se implementeaza de catre Fundatia SIDA Est-Vest in colaborare cu Ministerul Sanatatii, Ministerul Educatiei si Tineretului, Centrului National de Medicina Preventiva, Centrului National SIDA. Sustinerea financiara a proiectului se realizeaza de catre Unitatea de Coordonare si Implementare a Proiectului TB/SIDA (Banca Mondiala) si Agentia Suedeza de Dezvoltare si Cooperare (Asdi).