COOPERAREA DINTRE STAT SI ONG-URI NU ESTE BINE DEZVOLTATA IN PREZENT, SUSTIN EXPERTII



In R. Moldova nu exista probleme serioase ale ONG-urilor cu statul, dar cooperarea dintre cele doua parti nu este bine dezvoltata pana acum. Daca nu vor fi preluate experientele cele mai bune de statele vecine, se va pierde foarte mult, a declarat luni, 12 noiembrie Ilia Trombitki, presedintele ONG €žEco-Tiras", in cadrul mesei rotunde €žMediul de activitate al organizatiilor neguvernamentale din R. Moldova si masuri legislative necesare pentru perfectionarea lui".

El a mentionat ca statele din estul Europei, care au aderat recent la UE, la finele secolului trecut aveau o legislatie in domeniu similara cu cea a R. Moldova, dar ulterior au intreprins pasi importanti in acest domeniu, pe cand legislatia R. Moldova nu s-a schimbat prea mult in ultimii sapte-opt ani.

Printre probleme, Trombitki a mentionat dificultati la raportarea fata de organele fiscale, cooperarea ONG-urilor cu sectorul profit. Sursa citata s-a pronuntat si pentru aprobarea de catre Guvern a unei Strategii de cooperare cu ONG-urile, dar si aprobarea de catre Parlament a unei Strategii de dezvoltare a societatii civile.

Spicherul Marian Lupu a declarat ca o analiza a mediului de functionare a sectorului asociativ in R. Moldova va evidentia tendinte pozitive, dar in acelasi timp va reliefa si lacune, derivate, in primul rand, de unele imperfectiuni ale cadrului legislativ existente inca in acest domeniu. Legislatia nationala ce vizeaza sectorul neguvernamental s-a cristalizat, haotic si fragmentar, fara o abordare complexa si de ansamblu a intregului spectru de probleme cu care se confrunta acest sector, a mentionat el. De asemenea, o parte a problemei tine si de faptul ca legislatia necomerciala este un domeniu specific care difera esential de legislatia comerciala, iar numarul profesionistilor familiarizati cu acest specific, inclusiv cu particularitatile bunelor practici internationale in domeniu, este limitat. In acelasi timp, spicherul a mentionat drept pozitiva aprobarea Conceptia de Cooperare cu Societatea Civila. Experienta ultimilor 2 ani demonstreaza ca decizia de a consulta mai insistent potentialul intelectual al societatii civile, a fost una corecta, iar societatea civila a reprezentat si continua sa reprezinte un barometru al proceselor legislative, care se bazeaza pe neutralitate politica fata de legislatia ce urmeaza a se adopta, a remarcat el.

Masa rotunda a fost organizata de Parlament cu sprijinul Comisiei Europene, in parteneriat cu asociatia obsteasca "Eco-Tiras" si Centrul European pentru Legislatie Necomerciala de la Budapesta.

Sursa: Info-Prim Neo