CIJ A ORGANIZAT LA COMRAT UN TRAINING PENTRU REPREZENTANTII PRESEI SCRISE DIN UTA GAGAUZ-YERI



Centrul Independent de Jurnalism (CIJ) a organizat, in perioada 25-28 octombrie curent, un training pentru angajatii presei scrise din UTA Gagauz-Yeri. Trainingul "Reflectarea problemelor comunitare in presa scrisa" s-a desfasurat la Comrat si a fost tinut de expertii Zoia Kazanji (Odesa, Ucraina), jurnalist cu o experienta in presa scrisa de peste 20 de ani, si Slava Perunov (Balti, R. Moldova), co-fondator al saptamanalului "SP".

Participantii la acest program de instruire au discutat in detalii mai multe aspecte din activitatea cotidiana a jurnalistilor si continutul unei publicatii periodice, printre care: standardele profesionale si principiile etice ale jurnalistului; ziarul ca produs si factorii care contribuie la succesul redactional; subiectele de interes pentru comunitate; colectarea informatiei si scrierea stirilor, sursele de informatie, interviul pentru presa scrisa; faptele si argumentele, comentariile si opiniile etc.

Mentionam ca, intre 26 noiembrie - 5 decembrie, in cadrul aceluiasi proiect, se va desfasura un program de consultanta pentru mass-media din aceasta regiune. Pana la sfarsitul anului curent va fi elaborat un set de materiale didactice pentru jurnalisti, precum si un ghid de bune practici privind deetatizarea mass-media, iar un grup de juristi va efectua analiza legislatiei nationale si regionale din domeniul mass-media, pentru a stabili daca aceasta faciliteaza sau impiedica procesul de reformare a institutiilor de presa.

Proiectul "Perspectivele crearii mass-media profesioniste si rentabile in UTA Gagauz-Yeri" este implementat cu sustinerea financiara a Misiunii OSCE in R. Moldova si a Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului din Suedia. Scopul acestui proiect este de a acorda asistenta jurnalistilor din UTA Gagauz-Yeri in procesul de deetatizare si transformare a mass-media finantate din fonduri bugetare sau de partid in institutii independente, profesioniste si profitabile. Proiectul va fi implementat pana la sfarsitul anului curent.