Promovarea transparentei activitatii administratiei publice a municipiului Chisinau



Institutul de Rezolvare a Conflictelor INRECO aduce la cunostinta despre initiativa lansata a 15 ONG-uri privind promovarea transparentei activitatii administratiei publice a municipiului Chisinau

Astazi, 30 octombrie 2007, grupul de ONG-uri, format din 15 organizatii, a depus pe numele presedintelui Consiliului Municipal Chisinau, dl Mihai Ghimpu, o scrisoare prin care solicita initierea procedurilor de aprobare a proiectului Deciziei si a Regulamentului cu privire la asigurarea transparentei decizionale in cadrul autoritatilor administratiei publice locale a municipiului Chisinau.

Initiativa lansata de INRECO este sustinuta de ONG-urile din municipiul Chisinau, care confirma necesitatea promovarii transparentei autoritatilor publice locale din municipiul Chisinau, dupa cum urmeaza:

1. Institutul de Dezvoltare Urbana

2. Transparency International Moldova

3. Centrul National Asistenta si Informare a Organizatiilor Neguvernamentale din Republica Moldova €žContact"

4. Promo Lex

5. Centrul de Promovare a Tolerantei si Pluralismului

6. Centrul National pentru Asezarile Umane €žHabitat-Moldova Centre"

7. Organizatia Obsteasca de Informare €žRadio-Sangera"

8. Uniunea Comerciantilor €žEst-Vest Moldova"

9. ProRuralInvest

10. Pro Comunitate

11. Institutul de Instruire in Dezvoltare €žMilenium", or. Cricova

12. Asociatia Obsteasca €žGeneratia Mea", comuna Gratiesti

13. Uniunea Mesterilor Populari din Moldova

14. Centrul de Informare si Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova.

Proiectul Regulamentului cu privire la asigurarea transparentei decizionale in cadrul autoritatilor administratiei publice locale a municipiului Chisinau a fost elaborat in cadrul proiectului international €žImplicarea organizatiilor neguvernamentale in democratia participativa" realizat in perioada septembrie 2006 - mai 2007, cu implicarea a 3 ONG-uri: din Romania - Centrul Euroregional pentru Democratie (Timisoara), Republica Moldova - INRECO (Chisinau) si Ucraina (Reni)- Agentia Regionala de cooperare transfrontaliera a euroregiunii €žDunarea de Jos". Proiectul a fost implementat in cadrul Initiativei pentru Parteneriate Publice Moldova-Romania-Ucraina, sprijinit financiar de programul Est Est: Parteneriat dincolo de Hotare, Fundatia Soros.

Unul din rezultatele principale ale proiectului a fost elaborarea proiectului Regulamentului cu privire la asigurarea transparentei decizionale in cadrul autoritatilor administratiei publice locale a municipiului Chisinau. Documentul a fost elaborat (in perioada martie-mai 2007) de catre reprezentantii a 12 ONG-uri din Chisinau si Timisoara, consilieri municipali de la toate fractiunile Consiliului Municipal si functionarii publici de la 3 Directii ale Primariei municipiului (Administratie Publica, Relatii cu Publicul, Tehnologii informationale).

Regulamentul a fost discutat in cadrul unei intalnirii din 27 iulie 2007, la care au participat reprezentantii fractiunilor Consiliului Municipal Chisinau si a Directiilor Juridica; Administratie Publica Locala a Primariei.

ONG-urile semnatare vin cu initiativa ca Regulamentului cu privire la asigurarea transparentei decizionale in cadrul autoritatilor administratiei publice locale a municipiului Chisinau, sa fie inclus prioritar in Ordinea de Zi a Consiliului Municipal Chisinau.

Aprobarea Regulamentului va avea ca efect imbunatatirea accesului cetateanului la informatiile cu caracter public si la eficientizarea actului de guvernare democratica la nivel local. Prin aprobarea acestui Regulament va fi confirmata intentia autoritatilor publice locale din Chisinau de a solutiona problemele impreuna cu cetatenii, servind ca prim exercitiu (dupa alegerile locale din 3 iunie 2007) al parteneriatului intre autoritatile locale si sectorul neguvernamental din mun. Chisinau.

Pentru contact:

Veaceslav Gututui, director, Institutul de Rezolvare a Conflictelor INRECO

E-mail: inrecong@mail.md

 

***

Asociatia obsteasca €žInstitutul de Rezolvare a Conflictelor INRECO" este o organizatie fondata cu scopul de a contribui la dezvoltarea social-economica a Republicii Moldova in contextul reintregirii teritoriale si integrarii europene prin realizarea programelor de dezvoltare a resurselor umane si solutionare a situatiilor de conflict, promovarea bunei guvernari.

***