UNITATE PRIN DIVERSITATE: "GRAFFITTI PARTY - UNITED COLORS OF EUROPE"



graffittiparty2656.jpgUn grup de tineri de la arte plastice au imprimat un desen Graffiti de 6 metri pe peretele stadionului €žDinamo" de pe strada Bucuresti, din Chisinau. In cadrul aceluiasi eveniment tinerii participanti au avut posibilitatea sa imprime pe tricourile oferite de organizatori, unul din cele trei mesaje: €žtoti diferiti toti egali", €žtoti tineri toti cool", €žtoti EU toti diversi".

O buna parte din participanti s-au aratat interesati sa mai elaboreze un desen pe perete. Acest lucru insa nu a fost posibil, deoarece organizatorii evenimentului au avut autorizatie doar pentru 6 metri. La eveniment au participat si Vladimir Ristovski, repreezentant oficial al CoE in Moldova si Lilia Snegureac, Biroul de informare al CoE din Moldova.

Ei au vorbit despre campania €žall different all equal" la nivel european, si importanta acesteia pentru promovarea tolerantei si intelegerii intre culturi, nationalitati. Vladimir Ristovski a mentionat ca actuala campania din Moldova poate fi catalogata ca una de succes la nivel european, in special, pentru faptul ca a fost gestionata, in totalitate, de tineri.

Directorul stadionului, Boris Ciorba, a ramas placut impresionat de graffitele de pe perete, mentionand totodata ca si-ar dori un asemenea design pe toata lungimea peretelui stadionului, in cazul in care va primi permisiune autoritatilor.

Activitatea a avut drept scop promovarea mesajelor anti discriminare rasiala, etnica, gender si sociala prin intermediul artei Graffiti - atractiva si reprezentativa pentru tineri. Potrivit organizatorilor, activitatea si mesajele evenimetului au fost orientate spre tineri, in special spre tinerii neasociati, care au celebrat diversitatea in strada, acolo unde au loc cele mai multe acte de discriminare si violenta. E de mentionat ca cei mai multi participanti au fost tineri care s-au oprit din curiozitate in fata stadioonului, sau au aflat despre graffiti party din afisele din oras, prieteni.

Actiunea "Graffitti Party - UNITED COLORS OF EUROPE" marcheaza sfarsitul Campaniei Europene pentru diversitate, participare si drepturile omului "All different - All equal", desfasurata pe parcursul anului 2006-2007 in intreaga Europa la initiativa Consiliului Europei.

UNIMEDIA mentioneaza ca evenimente graffity asemanatoare au avut loc in perioada iunie-octobrie 2007 si in alte 27 tari membre ale Consiliului Europei. Fotografiile adunate de la toate tarile participante vor ilustra paginile unui album foto european cu denumirea "All different - All equal Graffitti Adventure 2007" editat de Centrul Media pentru Tineri la solicitarea Consiliului Europei.

Sursa: UNIMEDIA