S-AU DESFASURAT DOUA TRAININGURI PENTRU JURNALISTII RADIO/TV DIN UTA GAGAUZ-YERI



comrat.jpgIn perioada 12 - 19 octombrie, la Comrat s-au desfasurat doua programe de instruire, la care au participat jurnalisti ai posturilor de televiziune si radio din UTA Gagauz-Yeri si cadre didactice de la Universitatea de Stat din Comrat.

Trainingurile €žManagementul eficient al redactiei de stiri a postului radio/TV" si €žReportajul radio/TV" au fost organizate de Centrul Independent de Jurnalism (CIJ), in cadrul proiectului "Perspectivele crearii mass-media profesioniste si rentabile in UTA Gagauz-Yeri". In calitate de instructori, la aceste programe de instruire au participat: Iulia Vinokur, director general al postului regional de televiziune €žTV 4" din or. Ternopol (Ucraina) si profesor de jurnalism la Universitatea Nationala din aceeasi localitate, precum si expertii locali Vasile State si Alexandru Dorogan (Asociatia Presei Electronice APEL).

De mentionat ca, in perioada 25 - 28 octombrie, la Comrat va fi organizat un program de instruire pentru reprezentantii presei scrise din UTA Gagauz-Yeri, iar intre 26 noiembrie - 5 decembrie - un program de consultanta pentru mass-media din aceasta regiune. In cadrul acestui proiect vor fi elaborate materiale didactice pentru jurnalistii din presa scrisa si electronica, precum si un ghid de bune practici privind deetatizarea mass-media. De asemenea, un grup de juristi va efectua analiza legislatiei nationale si regionale din domeniul mass-media, pentru a stabili daca aceasta faciliteaza sau impiedica procesul de reformare a institutiilor de presa.

Proiectul "Perspectivele crearii mass-media profesioniste si rentabile in UTA Gagauz-Yeri" este implementat de CIJ, in parteneriat cu Asociatia Presei Independente, Centrul "Acces-Info" si Centrul regional "Contact" din Comrat, cu sustinerea financiara a Misiunii OSCE in R. Moldova si a Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului din Suedia. Scopul acestui proiect este de a acorda asistenta jurnalistilor din UTA Gagauz-Yeri in procesul de deetatizare si transformare a mass-media finantate din fonduri bugetare sau de partid in institutii independente, profesioniste si profitabile. Proiectul va fi implementat pana la sfarsitul anului curent.


Sursa: http://www.ijc.md/