TORTURA SI MALTRATAREA DIN PARTEA COLABORATORILOR DE POLITIE AU CARACTER SISTEMATIC IN MOLDOVA



ai3367.jpgTortura si maltratarea din partea colaboratorilor de politie sunt in continuare larg raspandite in R. Moldova si au caracter sistematic, in pofida unor actiuni ale Guvernului orientate spre stoparea fenomenelor date. Acesta este concluzia principala a raportului - Moldova. Tortura si maltratarea din partea politiei: «Doar e normal», prezentata de Amnesty International (AI) marti, 23 octombrie.

Potrivit cercetatorului pe Moldova al Secretariatul International al AI de la Londra, Heather McGill, raportul este bazat pe materialele colectate in urma vizitelor la sectiile de politie si pe interviuri cu victime ale torturii, cu reprezentantii ONG-urilor din domeniu, cu avocati si persoane cu functii de raspundere din ministere. Heather McGill sustine ca rata scazuta de condamnare a ofiterilor de politie pentru maltratare, incompetenta unor avocati si dificultatile pe care le intampina victimele la inaintarea plangerilor sunt cauze care contribuie la persistarea practicilor de tortura in Moldova.


AI cheama autoritatile moldovene sa actioneze in prevenirea cazurilor de tortura si maltratare, dar si pentru a imbunatati conditiile de detentie. Raportul include o serie de recomandari printre care, reducerea perioadei de detentie preventiva de la 72 la 24 de ore si suspendarea politistilor banuiti de acte de maltratare pe durata investigatiilor. Este necesara crearea unui organ aparte care va analiza plangerile victimelor maltratarii si torturii in custodia politiei, iar interogatoriile trebuie sa fie inregistrate audio/video, spune Heather McGill. Totodata, AI propune ca lucratorii medicali din locurile de detentie sa treaca din subordinea Ministerului Afacerilor Interne in cea a Ministerului Sanatatii.


Conform directorului executiv AI Moldova, Evghenii Golosceapov, 29 de avocati au participat din 2005 pana in prezent la seminare dedicate prevenirii torturii in cadrul programului €žAvocatii si drepturile omului", iar pana la sfarsitul acestui an se vor mai desfasura 2 seminare de acest gen. AI a elaborat un test cu intrebari inchise si explicatii ulterioare la tema torturii si maltratarii care va fi distribuit colaboratorilor de politie. Acestia vor avea posibilitatea sa se autoverifice si sa invete in acelasi timp prin intermediul unui test facil, spune Evghenii Golosceapov.


Potrivit informatiilor AI, cu referire la datele Procuraturii Generale, in primele 8 luni ale anului au fost intentate 30 de dosare in baza articolului referitor la tortura din codul penal. Pe parcursul anului 2006, au fost intentate 50 de dosare de acest gen.

Sursa: INFO-PRIM NEO