100 de copii s-au întors din internate acasă



 

alt100 de copii din 4 instituţii rezidenţiale din ţară au fost reintegraţi în familiile biologice, iar în alte 259 de cazuri s-a reuşit prevenirea instituţionalizării copiilor. Aceste rezultate au fost obţinute timp de 1 an, în perioada aprilie 2010 – aprilie 2011, în cadrul unui proiect al Asociaţiei obşteşti „Copil, comunitate, familie” (CCF).

Copii reintegraţi în familii sunt de la Casa de copii din Cernoleuca, raionul Donduşeni, Şcoala-internat Cupcini, raionul Edineţ, Casa municipală specializată pentru copii din Chişinău şi o instituţie specializată din Tiraspol. 

Preşedintele Asociaţiei „Copil, comunitate, familie”, Liliana Rotaru, a declarat pentru Info-Prim Neo că cel mai greu a fost de lucrat cu părinţii. După ani de criză şi disperare, este foarte greu, timp de un an, să schimbi atitudinea unei familii sau a unei persoane. „Sprijinul nostru a fost de diferită natură, pornind de la consiliere familială şi terminând cu ajutor financiar, reparaţii, renovări pentru casă, construirea unor anexe, ingienizarea spaţiului etc.”, a menţionat Liliana Rotaru. 

Preşedintele Asociaţiei „Copil, comunitate, familie” s-a referit în mod special la situaţia unei familii din Donduşeni, unde o mamă solitară educă 9 copii. Cel mai mic are doar 10 luni, iar cel mai mare 16 ani. Din cauza situaţiei materiale dificile, 3 dintre copii au fost plasaţi într-o instituţie rezidenţială. La un moment dat femeia a hotărât să plece la muncă peste hotare şi să-şi ducă şi ceilalţi copii la internat. Odată devenind beneficiar al proiectului, familia a obţinut susţinere financiară şi i-a fost reparată şi casa. „Pe lângă faptul că această mamă şi-a recâştigat demnitatea şi încrederea, toţi cei 9 copii sunt acum împreună acasă”, a subliniat Liliana Rotaru. 

Familiile care au fost ajutate în cadrul proiectului sunt în continuare monitorizate pentru a preveni situaţii de reinstituţionalizare a copiilor. ,,Nu este un proiect cu o durată de timp determinată. Nu vrem să înlocuim statul, vrem să consolidăm posibilităţile”, a subliniat preşedintele Asociaţiei „Copil, comunitate, familie”. 

Proiectul „Copilărie protejată – dezvoltarea unui model de dezinstituţionalizare în Republica Moldova” a fost lansat în 2009. Proiectul este finanţat de către Hope&Homes for Children, Marea Britanie şi UNICEF. Costul acţiunilor desfăşurare în perioada aprilie 2010 – aprilie 2011 este de jumătate de milion de euro.

 

Sursa: www.info-prim.md