STATELE UNITE AU OFERIT 150 MII DE DOLARI PENTRU A AJUTA COMUNITATILE DIN REPUBLICA MOLDOVA



Cincisprezece grupuri comunitare si ONG-uri din Republica Moldova, trei dintre acestea fiind din regiunea transnistreana, au implementat proiecte anti-trafic sustinute de catre USAID/IREX in cadrul Programului de Dezvoltarea Participativa a Comunitatilor din Republica Moldova (CPP), transmite DECA-press. Strategia grupurilor s-a bazat pe lucrul la nivel comunitar si pe implicarea directa a persoanelor din grupurile de risc in activitati.

Directorul de Program, Charles Butts, a declarat pentru DECA-press ca €žCPP doreste sa ofere comunitatilor din Moldova oportunitatea de a solutiona problemele sociale de o importanta majora pentru acestea".

In sustinerea acestei idei, liderul grupului de initiativa din satul Mingir, raionul Hancesti Semion Mitu, a declarat ca €žpotrivit unor date, incepand cu anul 2000 si pana in prezent patruzeci de persoane din satul Mingir si-au donat ilegal organele, cu alte cuvinte le-au vandut. Nu mai puteam fi martorii acestui dezastru. Am creat un grup de medici si persoane afectate de trafic, care au inceput sa lucreze pentru solutionarea unei probleme atat de stringente pentru comunitatea noastra. Acum, dupa acest proiect, intelegem ca initiativa trebuie sa vina din interiorul satului si ca oamenii, pentru care proiectul este menit, trebuie sa lucreze in cadrul lui".

Activitatile din cadrul proiectelor au fost diverse si au inclus campanii de sensibilizare a opiniei publice, seminare pentru dezvoltarea abilitatilor profesionale a persoanelor din grupurile de risc, dezvoltarea organizationala. Suma totala a granturilor oferite a fost de aproximativ 150 000 USD. Numarul beneficiarilor in cadrul activitatilor anti-trafic este estimat la 148 000 persoane. CPP a avut drept partener Organizatia Internationala pentru Migratie (OIM) , care a contribuit cu expertiza sa in domeniul cambaterii traficului de fiinte umane.

Sursa: DECA-press