„Persoanele cu autism captive in propriile gînduri …”



autism
Începînd cu luna decembrie a anului 2007, Organizația Naţiunile Unite a declarat Ziua de 2 aprilie – Ziua Internaţională de Conștientizare a Autismului. De atunci această zi este sărbătorită anual la nivel mondial, cu scopul de a dinamiza şi coagula eforturile mondiale de promovare unei mai bune înţelegeri a autismului şi de a creşte nivelul de conștientizare al publicului larg privind nevoile sociale ale persoanelor cu autism și ale familiilor acestora.

Cu aceasta ocazie in acest week-end la Chișinău , in cadrul Seminarului „Copilul cu dizabilităţi are dreptul la un start bun in viaţă” s-au întrunit mai multe grupuri ce vizează mai mult sau mai puțin persoanele cu autism: părinți ai copiilor cu autism, cadre didactice specializate și membrii ai diferitor ONG-uri.

Tot cu acest prilej au fost lansate cele două  volume ale  ”Ghidului de terapie ABA” -un titlu de referință in domeniul terapiei comportamentale – scris de Ron Leaf și John McEachin. Editarea acestui ghid s-a desfășurat în cadrul  parteneriatului creat intre organizația World Vision România, Editura Frontiera, Asociația Puzzle România și S.O.S. Autism – Moldova din Chișinău, A.O. «Invingem autismul», A.O. «Asociaţia Intervenţie Timpurie în Autism».

Ghidul de terapie ABA, vol I si II,  sunt cărți  recomandate în primul rînd terapeuților de recuperare și părinților copiilor cu autism.  ”Iți mai trebuie doar răbdare, inteligenta si dibăcie, pentru a adapta informația la copilul cu care lucrezi.” – spune Mihaela Stan -    Președintele Asociației Puzzle România pentru copii cu dizabilități. Fiind mamă a doi copii gemeni cu autism, aceasta a mai adăugat: ”Recomand fiecărui părinte să aibă acest Ghid deoarece in el va găsi majoritatea răspunsurilor la întrebări frecvente și apăsătoare precum: Cum pot ajuta in recuperarea copilului meu ? Ce pot face eu pentru copilul meu? – lucru care m-a ajutat foarte mult în evoluția ulterioară a copiilor mei. ”

Deja de 20 de ani, World Vision România încurajează o atitudine activă și implică toți actorii responsabili în schimbarea condiției vieții copilului cu dizabilități din România. ”Astfel activitățile de informare, conferințele, seminariile, programele de educație și recuperare pentru copii, programele de consiliere pentru părinți, constituie campanii de informare și sensibilizare a membrilor comunităților in care lucram – lucru foarte necesar in momentul de față și în Republica Moldova.” a subliniat, Ileana Achim – Director Editura Frontiera România și parintele a patru copii, dintre care o fetiță cu dizabilități.

În același context, președintele Asociaţiei părinţilor copiilor cu autism din Republica Moldova ”SOS-Autism” – Ion Dumitraș a menționat că ”Un om informat este un om puternic, şi este extraordinar să îi vedem pe părinții acestor copii depășind barierele informaționale și avînd acces la metode noi de tratament. Astfel aceste manuale vin să aducă un suport aparte în întîmpinarea nevoilor de cunoaștere ale părinților și specialiștilor și de punere în practică a unei metode de lucru necesare în recuperarea copiilor cu autism. Părintele este “primul specialist” in ceea ce privește propriul copil, devenind co-terapeut in procesul de recuperare a acestuia – vorbesc din proprie experiență și pe această cale țin să mulțumesc mult prietenilor de peste Prut de sprijinul acordat” – a mai adăugat Dumitraș.

Numărul de copii care suferă de autism este în continuă creștere, motiv pentru care este necesară abordarea problemelor grave de stigmatizare și discriminare, alături de dificultățile in obtinerea ingrijirilor acestor persoane. Membrii Centrului de asistență Juridică pentru persoane cu dizabilități au ținut să menționeze că ”Republica Moldova chiar dacă a ratificat Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități, acesta nu prevede nici un articol aparte ce ar viza drepturile persoanelor autiste, din motiv că ea vizează dizabilitatea la general. Totuși indiferent de categoria dizabilității: fie locomotor, fie de văz, sensorial sau cu autism – aceste persoane trebuie să se bucure de aceleași drepturi în țara lor. Convenția ONU incurajează inovațiile statelor părți, creativitatea și flexibilitatea persoanelor cu dizabilități, promovează o atitudine de permanentă invățare, reflectare și dezvoltare – atît pentru părinți, asistenți personali, specialiștii cît și însuși persoanele cu dizabilități”.

Tatiana Valica – preşedintele A.O.„Învingem autismul”a subliniat că această dizabilitate a fost descrisă şi diagnosticată pentru prima dată in anul 1943 – „Autismului i-au fost asociate trei caracteristici comune copiilor autiști:  dificultăţi sau lipsa totală a abilităţilor de comunicare atît verbală cit şi neverbală, dificultăţi in a relaţiona cu semenii săi sau cu alte persoane (prefera relaționarea fata de obiecte in loc de oameni, au tendința de a căuta însingurarea completă, închizîndu-se față de lumea din jurul lor) şi  comportamente bizare de stereotipie, rigiditate la schimbări şi un şir de prolbleme sensoriale şi emoţionale (sunt obsedați de menținerea obiceiurilor (a rutinelor) și a asemănărilor în viața lor”- a mai adăugat Valica. Se consideră că fără intervenţii adecvate persoanele cu autism riscă să rămînă in izolare socială totală şi deseori necesită asistenţă din partea altor persoane. Autismul este o stare pe viaţă, dar cu tratamentul corecte copilul poate atinge potenţialul maxim şi trăi o viaţă independentă, fericită şi productivă pe plan social.

Se presupune că un șir de persoane renumite au avut semne de autism acestea în timp, au devenit personalități notorii, printre acestea putem enumera numele lui:  Isaac Newton, Albert Enstein, George Orwell, Wolfgang Amadeus Mozart, Hans Christian Andersen sau filosoful german Immanuel Kant, Dar cel mai renumit exemplu este cazul unei fetiţe, Temple Grandin, care nu a vorbit pină la 4 ani, a avut probleme severe sensoriale şi de interacţiune socială, care şi pînă în ziua de azi are autism, dar care cu ajutorul părinţilor şi educatorilor a putut să invingă dificultăţile şi să devină un profesionist renumit.

In Republica Moldova, conform scrisorii Nr. 06/3-9/213 din 10.08.2010, eliberata de Ministerul Sanatatii al RM, la finele anului 2009 in evidenta medicilor psihiatri se aflau 103 copii cu autism, iar acum, in 2011 – nu există nici o statistică oficială ce ar arăta numărul copiilor cu autism, raportul dinte băieți/fete fiind de 4-5 la 1, costul tratamentului de specialitate variind intre 16 000 si 32 000 lei/lună sau 1000-2000 de euro/lună.

Autor: Mariana Țîbuleac