Centru „GenderDoc–M” cheamă politicienii să liniştească spiritele negativiste din societate



 

  Reprezentaţii Centrului de Informaţii „GenderDoc–M” sunt îngrijoraţi de atitudinea negativă formată în societate cu privire la persoanele homosexuale. Ei declară că această stare de spirit a adus după sine ameninţări, atacuri atât asupra reprezentanţilor Centrului, cât şi a persoanelor particulare de altă orientare sexuală. Astfel, printr-o scrisoare publică, reprezentanţii Centrului solicită deputaţilor să i-a măsuri pentru a linişti spiritele din societate, formate după ce guvernul a aprobat proiectul Legii anti-discriminare, transmite Info-Prim Neo.

Coordonatorul de program al Centrului GenderDoc-M, Angela Frolov, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că deputaţii sunt personalităţi publice, opiniile lor prezintă autoritate pentru cei care i-au votat şi orice cuvânt pe care îl spun deputaţii îşi găseşte reflectare în atitudinea cetăţenilor moldoveni. „Făcând o declaraţie publică, dumneavoastră vorbiţi nu ca o simplă persoană, ci ca reprezentant al puterii. Prin urmare, opiniile exprimate, pline de ură faţă de un grup social, sunt văzute şi interpretate ca un îndemn direct la acţiuni nepedepsite. Dumneavoastră daţi de înţeles că statului îi este indiferent şi el nu apără prin lege o anumită categorie de cetăţeni”, a declarat Angela Frolov.

Potrivit Centrului, din cauza formulelor negative lansate la adresa persoanelor homosexuale, numai în luna martie au fost comise acţiuni agresive îndreptate membrilor organizaţiei care apără drepturile persoanelor de altă orientare sexuală. Iar pe internet sunt postate chemări directe la nimicirea acestor persoane, la omoruri, etc.

Angela Frolov a declarat că persoanele care vorbesc deschis în susţinerea homosexualilor sunt atacate, agresate verbal, fizic şi sunt ameninţate. „Avem persoane care luptă pentru drepturile omului şi care se tem să-şi ducă copii la grădiniţă pentru că se tem de grupările extremiste care ameninţă că li se va aduce iadul în casă”, a declarat ea.

Directorul executiv al Centrului „GenderDoc–M”, Anastasia Danilov, a declarat că ea, împreună cu alte două persoane din organizaţie, au fost agresate verbal de către un taximetrist. „În timp ce mergeam în taxi, şoferul înjura persoanele homosexuale spunând că aceste persoane merită să li se spargă capul şi omorâte. Am mers tot drumul cu frică să nu fim agresaţi, bătuţi”, a spus Anastasia Danilov. Acum organizaţia pregăteşte o scrisoare către compania de taxi şi o scrisoare pentru organele de poliţie şi dacă nu se va lua nicio decizie, va apela în instanţa de judecată.

Psihologul Svetlana Clivadă, a declarat în cadrul conferinţei de presă, că homosexualitatea nu este o boală, ci este una din cele cinci componente ale sexualităţii umane care se caracterizează prin atracţie nu numai sexuală, dar şi emoţională, romantică şi erotică. Homosexualitatea nu se pune în rând cu zoofilia şi pedofilia sau necrofilia. „Persoanelor de orientare homosexuală nu le este uşor să se accepte, ei trec prin mai multe faze, ei se închid în sine şi nu au posibilitatea să discute despre ceea ce li se întâmplă”, a spus psihologul.

Potrivit ei, majoritatea homosexualilor se nasc şi cresc în familii heterosexuale, tradiţionale. Homosexualii sunt persoane sănătoase atât fizic, cât şi psihic şi au aceleaşi valori morale ca şi ceilalţi membri ai societăţii.

Specialistul afirmă că până nu demult aceasta era o temă tabu şi nu s-a putut cunoaşte prea multe despre ea, însă în orice societate există 3-5% persoane homosexuale. Aceasta ar însemna că ân Republica Moldova sunt circa 90 de mii de persoane.

Reprezentanţii „GenderDoc–M” au precizat că proiectul de lege aflat în centrul atenţiei nu prevede oficializarea căsătoriilor dintre homosexuali şi nici oficializarea adopţiei copiilor de către de către cupluri homosexuale.

 

Info-Prim Neo