Martisor ist in Deutschland angekommen! (Mărţişor a ajuns în Germania) (scris de Simion Ciochină)




(Formaţiile „Plai moldovenesc” şi „Busuioc” (moldoveni din Italia). În centru: Ambasadorul RM în Germania, Excelenţa sa, Aureliu Ciocoi. Foto de după concert)

Intro: Nu scriu această însemnare pentru a vă anunţa o ştire trăsnet sau pentru a mă lăuda ca am întâlnit primăvara în Berlin. Scriu deoarece pentru moldovenii noştri de aici, orice sărbătoare este o reîntoarcere în ţara natală. Este un motiv pentru a-şi aminti de cei de acasă. Pentru ei acesta e un motiv de a se întâlni şi a discuta despre ce îi bucură, ce îi doare şi ce îi ţine aici departe de casă. Şi puteţi să spuneţi orice, dar acesta o fost un eveniment mai important decât ciocnirea unui troleibuz cu o maşină a poliţiei.

Nu am mers ma mult de 2 saptămâni undeva în străinătate. Acum trebuie sa stau 3 luni. Invitaţia primită de la ambasada RM în Germania mi-a adus din nou în faţă dorul de casă. Strada Kirchstr. 15 din Berlin nu prea spune multe. Dar anume acolo moldovenii noştri aflaţi aici, în Germania, au întâlnit Mărţişorul. Pentru a câta oară departe de casă.

Se pare că prietenia peste hotare e mai puternică, deoarece la această sărbătoare, organizată de Societatea Moldovenilor din Germania (www.ges-moldau.de), au venit oaspeţi tocmai din Italia.  Tot moldoveni, care s-au sculat dimineaţa tare şi au făcut un drum lung din Torino. Da, da… anume din Italia şi nu din Moldova. La ai noştri le este totuna (mâine am să scriu un material despre indiferenţa moldovenilor).

Este vorba despre formaţia „Plai moldovenesc” şi trupa de dansatori „Busuioc”. Nume necunoscute pentru viaţa mondenă de la Chişinău. Sigur că da! Noi ne fierbem în sucul nostru şi ne complăcem în Eurovisionul nostru. Cu toate acestea, pentru cei prezenţi, evoluţia acestor - daţi-mi voie să le numesc ansambluri - a fost o părticică din patria lor, pe care au părăsit-o fără mare plăcere. Au cântat, au dansat (chiar şi ambasadorul RM la Berlin, Excelenţa sa, dl Aureliu Ciocoi s-a incins în horă), au spus cuvinte care pentru mulţi ar fi părut banale şi… cum se cade unor moldoveni de treabă… au întins o masă ca în poveşti. La masa au fost găluşte, Olivie, friptură, Şubă (nu ştiu cum e în română), clătite cu brânză ş.a.m.d. Şi, desigur... vin! A fost foarte gustos.

Mai jos vedeți câteva poze de la eveniment.

(Începutul evenimentului. În stângă: Preşedintele Societăţii Moldovenilor din Germania)

(Pe un picior de plai... Tare ţi se rupe inima când îl asculţi departe de casă)

(Trupa de dansatori „Busuioc”)

Mulţumesc la toţi acei care m-au invitat şi care au organizat, şi care au venit!

PS: Marii comentatori de pe blogurile moldoveneşti! Acesta nu este spam… ci realitate!

PPS: Cu toate că sunt lenos. Am să mai scriu de aici!

PPPS: Pentru cei care se întreabă ce caută şi aista în Berlin.
Pentru prima dată în viaţă am luat şi eu o bursă. Meritată, cu mult efort, nu prin cumătri!


Posted: 2011-03-10 19:36:28

Blog | Eugen Luchianiuc