CONSULTARILE ANUALE CU ORGANIZATIILE NON-GUVERNAMENTALE



icnur.pngIntrunirea, s-a desfasurat in perioada 26 - 28 septembrie, curent, in Sala de Conferinte Internationale Geneva. Din partea R.Moldova au participat reprezentantii a doua organizatii non-guvernamentale - Salvati Copiii Moldova (SC) Director - Vasile Batcu (foto), si Societatea pentru Refugiati din Moldova (SR) Presedinte - Dumitru Maxim.

Ambele organizatii, parteneri de implementare a Reprezentantei ICNUR in Moldova, de mai multi ani sunt preocupate de solutionarea problemelor refugiatilor si a solicitantilor de azil inclusiv a copiilor din aceste familii aflate in situatii vulnerabile. Numeroasele intilniri cu colegii din Ucraina, Azerbaijan, Cehia etc. a permis delegatiei noastre preconizarea a noi proiecte comune ce ar contribui la usurarea vietii refugiatilor aflati pe teritoriul R.Moldova si consolidarea sistemului de azil in Moldova.

In cadrul intrunirii participantii, reprezentanti ai ONG din domeniu de pe toate continentele, elaboreaza noi strategii si principii de lucru cu beneficiarii lor - refugiatii, solicitantii de azil, inclusiv cu persoanele intern stramutate. Desi situatia acestei categorii de persoane, in diferite regiuni ale lumii este diferita, ei merita sa fie tratati la fel. Si nu doar pentru faptul ca sunt departe de casa, ci si pentru ca, deseori, sunt pusi in conditii inegale cu cetatenii tarilor in care solicita azil.

In fiecare an, mai bine de 200 de reprezentanti ai circa 150 de organizatii din lume participa la aceasta consultatie. Delegatiile reprezinta atit organizatii cu activitati restrinse, cit si organizatii care desfasoara activitati de anvergura in numeroase tabere care numara zeci de mii de refugiati. Atit organizatiile nationale, internationale, cit si organizatiile din sistemul ONU acorda o atentie deosebita protectiei juridice, sociale si medicale acestor persoane. Reinstalarea in tara de origine ori intro alta tara, unde viata refugiatilor nu e in primejdie, este o alta preocupare a reprezentantilor ONG si Inaltului Comisariat al ONU pentru Refugiati.

Consultatiile anuale ale ONG, sunt necesare inclusiv pentru ca participantii sunt funizori directi de informatii si buni cunoscatori ai adevaratei situatii in care se afla refugiati si vin cu propuneri si sugestii concrete la fiecare problema aparuta in tara ori regiunea pe care o reprezinta.

Cor. REFUGIUM,
Buletin informativ
al Societatii pentru Refugiati din Moldova

GENEVA 3 octombrie 2007