Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 4287

Voluntar la puterea “Das ist fantastisch”



alt

Corina Leah este o tînăra din zilele noastre care s-a împrietenit cu voluntariatul. Optimistă, responsabilă,  Corina se poate lăuda cu multe performanţe extraşcolare. Este elevă în clasa a XII-a „C” la Liceul Teroretic „Mihai Viteazul” din capitală. Landurile Germaniei şi-au lăsat amprenta în viaţa ei , după ce a studiat acolo dar şi s-a implicat ca voluntar.

„Vara anului 2008 mi-a schimbat parţial viaţa. Am plecat în Germania pentru anul meu de schimb. Simţeam nişte retrăiri de nedescris şi faptul că mă aflam acolo însemna mult pentru mine. Nu cunoşteam limba vorbită perfect şi totul suna atât de misterios. Am întâlnit oameni cu suflet mare, colegii, datorită cărora am şi învăţat germana,f familia  gazdă care mi-a fost alături, prietenii cu care petreceam timpul liber, etc.” spune eleva. 

Iniţial a mers două luni în clasa a X-a, la Richard-Wassidlo Gymnasium, unde a demonstrat competenţe înalte la învăţătură. Datorită  acestui fapt, a fost transferată la un liceu cu profil ştiinţific „Dahlmannscule”, în alt colţ al ţării, unde am studiat în clasa  a XI-a.  De la a doua  instituţie de învăţământ am avut parte de o bursă, cu care în vacanţă am avut ocazia să viziteze Belgia, Suedia, Danemarca şi Olanda. 

“ În vacanţa de primăvară am făcut practică la o clinică veterinară „Tierklinik Wahlsedt”, de unde am obţinut un certificat de îndeplinire a practicii. Pentru elevii claselor liceale practica în timpul anului academic este obligatorie, indiferent unde va fi efectuată.” ne mărturiseşte Corina.

alt

De asemenea, pe tot parcursul anului a activat în echipa organizatorică  a unei biserici pentru tineret „Mobile Jugendkirche”, care organiza slujbe bisericeşti pentru tineret, piese de teatru, concerte Rock şi alte activităţi interesante. Pentru munca de vlountariat  a obţinut un certificate ce confirma imiplicarea asiduă şi activă în acţiunile menţionate anterior.
Corina a fost şi un sol al Republicii Moldova, organizînd expoziţii ce au redat obiceiurile şi tradiţiile noastre, serate cu hore şi sîrbe focoase, degustaţii de bucate tradiţionale moldoveneşti. Germanii au fost plăcut surprinşi de cele prezentate. Astfel ei au  aflat mai multe lucruri despre tezaurul folkloric, spiritual şi cultural al neamului nostru.  Pentru activitatea s-a extraşcolară, cîteva yiare germane i-au solicitat interviuri, iar eroina noastră a vorbit în cele mai alese cuvinte despre ţara noastră.

După Germania…

“Dupa revenirea mea din Germania am inceput sa lucrez ca voluntar la Asociatia Obsteasca “Youth For Understanding Moldova” (AO „YFU Moldova” – organizatia prin intermediul căreia am plecat în Germania). Colaborez cu ei deja mai bine de un an, din august 2009. 

alt

“Împreună, la organizaţie, intreprindem actiuni (excursii, seminare) pentru elevii internationali care studiaza la noi. Anul acesta avem 3 elevi din Germania si 1 din Estonia. Acelasi lucru facem si pentru elevii care pleaca peste hotare in tari ca SUA, Germania, Elvetia, Franta, Suedia, Norvegia, Danemarca, Finlanda, India, Japonia, Estonia, etc”. 
Cel mai inportant eveniment din viaţa ei de voluntar a fost atunci cînd a primit vestea că va fi tutore la un grup de 17 copii, viitori elevi de schimb, care acum sunt în Germania pentru anul academic 2010-2011. A avut nevoie de multă responsabilitate, curaj şi perseverenţă.
Le doreşte  colegiilor ei să fie mai activi, să se implice în viaţa socială, să posede responsabilitate pentru tot ce fac, să fie cît mai ingenioşi, să nu spună nici odata “nu pot” sau “nu ştiu”. 


Iuliana Mămăligă