MASA ROTUNDA LA CENTRUL DE INFORMARE SI DOCUMENTARE NATO



nato.jpgLa 18 septembrie 2007 Centrul de Informare si Documentare NATO din Moldova (Centrul NATO), Institutul European de Studii Politice din Moldova si Centrul pentru Studii Europene de Securitate (CSES), Olanda au organizat o masa rotunda.

In calitate de invitati speciali, au participat domnul Michel HULTEN, expert in probleme de guvernare, Colegiul universitar SAXION pentru stiinte aplicative, fost parlamentar si senator in Parlamentul olandez si domnul Erik SPORTEL, Manager de Programe, Centrul pentru Studii Europene, Olanda.

De asemenea, au fost prezenti si reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale, mass-media si tineri cercetatori. Tema discutiei in cadrul mesei rotunde a fost «Controlul democratic al sectorului de securitate: practici de cooperare a organizatiilor neguvernamentale cu Guvernul si Parlamentul».

In acest context au fost abordate urmatoarele subiecte: - Rolul societatii civile in reforma sectorului de securitate; - aspecte ale colaborarii dintre organizatiile nonguvernamentale, centrele academice societatea civila si institutiile statale in administrarea sectorului de securitate. Aceasta intrunire se inscrie in sirul de activitati al CID NATO in cadrul proiectului «Reforma sectorului de securitate si aparare - promovarea bunelor practici in Republica Moldova», avand scop facilitarea preluarii de catre Republica Moldova a experientei tarilor europene in reformarea sectorului de securitate si aparare.

Astazi, in Republica Moldova discutiile asupra necesitatii Reformei sectorului de securitate sunt actuale datorita cresterii responsabilitatilor institutiilor sectorului de securitate care cer o mai buna cooperare intre functionarii civili si militari, precum si un sistem de monitorizare si control democratic.

Prin abordarea acestor subiecte, Centru NATO doreste sa-si aduca contributia la mediatizarea problematicii respective si la promovarea initiativelor societatii civile din Republica Moldova in domeniul reformei sectorului de securitate si aparare.

Sursa: www.nato.md