Moldova va avea în premieră o capitală a tineretului



Chişinău, 13 octombrie 2010 – Ministerul Tineretului şi Sportului, Consiliul Naţional al Tineretului din Moldova în parteneriat cu Organizaţia Naţiunilor Unite, lansează în premieră pentru Republica Moldova concursul „Capitala Tineretului 2011”. Iniţiativa este parte a setului de acţiuni planificate în cadrul Anului Internaţional al Tineretului, lansat la 12 august 2010.

„Capitala Tineretului” este un concurs preluat din experienţa Forumului European de Tineret şi presupune alegerea unui oraş din republică căruia i se oferă titlul de capitală a tineretului unde în decurs de un an se desfăşoară mai multe activităţi pentru tineri. Scopul acestui concurs în R. Moldova este de a concentra activităţile pentru tineri în centrele raionale şi oraşele din ţară, de aceea municipiile Chişinău şi Bălţi nu sunt eligibile să participe la concurs. În special sunt încurajate să participe primăriile şi consiliile raionale.

“Ne exprimpăm speranţa şi încrederea că majoritatea primăriilor şi consiliilor raionale din republică vor fi interesate să participe la concurs, iar în felul acesta vor contribui la dezvoltarea şi promovarea tinerilor. Cu atât mai mult, că acest titlu va reprezenta şi un plus de imagine şi de perspectivă pentru localitatea care va deveni “Capitala Tineretului 2011”, a spus Ion Ceban, Ministrul Tineretului şi Sportului din R.Moldova.

Eduard Mihalaş, Membru de Birou, CNTM a precizat că “în localitatea care va fi aleasă „Capitala Tineretului 2011” se vor desfăşura activități axate pe sporirea participării tinerilor în procesul de luare a deciziilor, în promovarea şi dezvoltarea politicilor de tineret, informarea tinerilor despre posibilităţile de dezvoltare şi crearea parteneriatelor regionale în domeniul politicilor de tineret.”

Boris Gâlca, Reprezentant Adjunct al Fondului ONU pentru Populaţie în R. Moldova a menţionat că această iniţiativă este binevenită în ţara noastră întru-cât are scopul de a extinde serviciile şi activităţile pentru tineri în mediul rural, acolo unde este cea mai mare nevoie de ele. “Este îmbucurător faptul că această iniţiativă are loc în contextul “Anului Internaţional al Tineretului”. Ne dorim ca la încheierea acestui an tinerii să fie mai informaţi, mai sănătoşi, mai responsabili, iar iniţiativele de susţinere şi creare a condiţiilor de dezvoltare a tinerilor să continue şi după aceea”, a precizat Boris Gâlca.

Localitatea care va obţine titlul de capitală a tineretului în 2011 va fi selectată de către o comisie formată din reprezentanţii Administraţiei publice centrale, Agenţiilor ONU, altor organizaţii internaţionale şi neguvernamentale de tineret. Criteriile de selectare a capitalei tineretului sunt: tematicile activităţilor de tineret propuse, infrastructura existentă pentru activităţile de tineret, resursele umane disponibile şi suportul financiar din partea administraţiei publice locale sau din alte surse. Pentru a participa la concurs, Administraţia Publică Locală trebuie să depună un dosar de aplicare. Detalii despre conţinutul dosarului pot fi accesate aici: www.mts.gov.md\Anul_International_al_Tineretului

Pentru contact:

  1. Eugeniu Spatari, Şef-adjunct, Direcţia Programe Tineret MTS, tel.: 280264, tineret@mts.gov.md, www.mts.gov.md.
  2. Eduard Mihalaş, Membru de Birou CNTM, tel.: 233088, 069807692, eduard.mihalas@cntm.md, cntm.corespondenta@gmail.com