985837 Euro



Bani cheltuiţi din iulie 2008 până în iulie 2010 pentru Proiectul Twinning “Susţinerea Parlamentului R. Moldova”. Twinning este un instrument de cooperare între o instituţie publică dintr-o ţară beneficiară şi instituţia echivalentă dintr-un stat al UE. Comisia Europeană utilizează acest instrument în ţările candidate, potenţial candidate sau ţări care sunt acoperite de politica europeană de vecinătate. Astfel, Parlamentul R. Moldova a beneficiat, timp de doi ani, de suportul Adunării Naţionale a Ungariei, a France Cooperation Internationale, a Adunării Naţionale şi Senatului Franţei pentru a-şi consolida resursele tehnice şi umane.

Astăzi a avut loc evenimentul final în cadrul Proiectului Twinning “Susţinerea Parlamentului Republicii Moldova”. Urma ca deputaţii şi angajaţii Parlamentului R. Moldova să se expună cu privire la fiecare componentă a proiectului despre care vorbim, să discute în ce măsură s-a reuşit reorganizarea Aparatului Parlamentului, consolidarea capacităţii Parlamentului de a armoniza legislaţia moldovenească cu cea a UE şi capacitatea de a evalua impactul reglementărilor. Tot astăzi urma să aflăm dacă au reuşit, pe parcursul a doi ani, reprezentanţii parlamentului francez şi ungar să transmită colegilor din R. Moldova abilităţi de consolidare a funcţiei de control a Parlamentului asupra Guvernului.

Oficiali europeni – ambasadori şi angajaţi ai ambasadelor, parlamentari şi experţi din UE, angajaţi ai PNUD, câţiva angajaţi ai Parlamentului R. Moldova, un deputat şi un ONG-ist au aşteptat o jumătate de oră să vină conducerea Parlamentului, şefii şi consultanţii de comisii parlamentare. Totuşi, în afară de consultantului parlamentar,  Mariana Zolotco,  Rodica Iovu, Şeful Direcţiei Relaţii Interparlamentare şi Valeriu Guznac, Preşedintele Comisiei parlamentare administraţie publică, mediu şi dezvoltare regională nu a mai venit nimeni.

Iurie Ţap, vice-preşedintele Parlamentului R. Moldova a făcut o introducere pentru eveniment, lucru pe care l-au făcut şi ambasadorii, vizibil frustraţi de faptul că vorbesc practic doar pentru colegii şi angajaţii lor. După introducere, Dirk Schuebel, Şeful Delegaţiei Comisiei Europene în R. Moldova, s-a ridicat să plece şi imediat s-au ridicat toţi reprezentanţii UE. Aşa ca evenimentul de finalizare a proiectului twinning a durat exact 15 minute, pe mese rămânând materiale de raportare şi toată istoria unui proiect de aproape un milion de Euro investiţi în …consolidarea democraţiei şi a statului de drept în R. Moldova (?).

Cred că la fel de frustraţi s-au simţit de situaţie şi puţinii moldovenii din sală, pentru ca au plecat foarte grăbiţi. Oficialii europeni au felicitat R. Moldova în persoana lui Adrian Fetescu, Şeful Aparatului Parlamentului,  pentru încheierea unui proiect de un milion de euro, au băut cu el şampanie şi tot cu el au făcut o poză care să le amintească de colaborarea cu Parlamentul R. Moldova.

Am încercat să plasez pozele şi textul acesta din incinta Palatului Republici, dar actualul sediu al Parlamentului R. Moldova nu are acces la WiFi. Am mers în Grădina Publică să finalizez această mostră de jurnalism civic şi mare frustrare de ONG-ist, cu referinţă la un vagon de bani europeni, care au fost cheltuiţi şi raportaţi neclar. În acest moment cetăţeanul şi jurnalistul din mine se bate cu funcţia de Secretar General al Consiliului Naţional al ONG din R. Moldova, şi funcţia câştigă – respectiv următoarele comentarii despre Twinning Nr. MD/07/PCA/JH/01 (codul european al proiectului de un milion de Euro) o să le plasez pe blog după ce le filtrez la şedinţa Consiliului ONG.

…şi totuşi, oare de ce acest eveniment mi se asociază cu un deja-viu al Referendumului din 5 septembrie 2010 şi cu previziuni sumbre pentru apropiatele alegeri anticipate?

 

http://senin.ladyclub.md/