Tot mai mulți tineri din Răzeni își găsesc un loc de muncă. Află povestea lui Petru



Petru, tânăr de 25 de ani din satul Răzeni, instruit în perioada septembrie – decembrie 2018 și angajat în cîmpul muncii cu suportul Asociației Obștești „Eco-Răzeni”, la 1 octombrie 2019, prin intermediul Direcţiei Ocuparea Forţei de Muncă Ialoveni în calitate de curier (distribuire hrană) la Întreprinderea socială de catering „Floare de cireş” SRL din satul Răzeni, a fost vizitat recent de specialiştii DOFM Ialoveni – Petru Codreanu, Zinaida Grubleac, Vera Colnic şi Viorica Trofim, la întreprinderea unde activează. Specialiștii și-au propus să afle despre integrarea sa în câmpul muncii la o unitate de alimentație publică şi cum se descurcă cu sarcinile de serviciu.

Petru a demonstrat cum el şi colegii săi, 10 fete și băieți tineri cu dizabilităţi, formaţi pentru meseria de bucătar şi chelner prin programul Întreprinderii sociale de catering „Floare de cireş” SRL din satul Răzeni, se descurcă de minune cu munca lor. Cu această ocazie a fost felicitat călduros, iar încadrarea sa reuşită în câmpul muncii este un exemplu de succes pentru alte persoane aflate în situația lui și un rezultat al colaborării dintre instituțiile guvernamentale și sectorul asociativ.

Istoria de succes de integrare în câmpul muncii a lui Petru, persoană cu grad de dizabilitate severă, din copilărie, se datorează, în totalitate, omului cu suflet mare şi grijă deosebită pentru persoanele din categorii cu risc sporit de excluziune socială și economică – Dl Sergiu Gurău, director executiv al Asociaţiei Obşteşti „Eco-Răzeni”, fondator al Întreprinderii sociale de catering „Floare de cireş” SRL din satul Răzeni, întreprindere în care este angajat în prezent Petru și alte circa 30 de persoane din localitate.

Reprezentanții A.O. „Eco-Răzeni” au insistat şi au reuşit, în conformitate cu prevederile art. 36 din Legea nr. 105/2018 cu privire la promovarea ocupării forţei de muncă şi asigurare de şomaj, perevederile Procedurii de subvenţionare a locurilor de muncă, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1276/2018 pentru aprobarea procedurilor privind accesul la măsurile de ocupare a forţei de muncă, să i se acorde angajatorului Întreprinderea socială de catering „Floare de cireş” SRL din satul Răzeni, director Dumitru Braga, subvenţii în mărime de 1934 de lei lunar, pe un termen de 6 luni, cu condiţia angajării cu contract individual de muncă, pe o perioadă nedeterminată a şomerului Petru, în funcția de curier (distribuire hrană) şi încheierii unui contract pentru acordarea subvenţiei cu Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

Astfel, prin acordul comun al angajatorului şi salariatului, începând cu 1 octombrie 2019, Petru şi-a început activitatea de muncă pe un termen nedeterminat, specificându-se în contractul individual de muncă că durata parţială a timpului de lucru este de 5 ore pe zi.

Catering este un serviciu de livrare de mâncare la domiciliu şi la locul de muncă, iar Petru, însoţit de colegii săi chelneri, a deprins repede meseria sa. Alexei, chelner şi coleg cu Petru, ne-a relatat: „Oferim multe servicii de catering. Echipele sunt formate din şoferi, chelneri, curieri-distribuire hrană. Conform programului amplu de formare profesională al Asociaţiei Obşteşti „Eco-Răzeni”, fondator al Întreprinderii sociale de catering „Floare de cireş” SRL din satul Răzeni, în muncă sunt antrenaţi, obligatoriu, şi tineri cu dizabilităţi. Recent am fost cu servicii de catering la Ministerul Finanţelor, anterior la clădirea Guvernului, venim des şi la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Acolo unde servim peste 100 de persoane şi este necesar un efort mai mare, lucrăm intens. Tinerii cu dizabilităţi se descurcă cu majoritatea sarcinilor. Nu este excepţie nici Petru, pe care îl pot caracteriza ca și o persoană responsabilă, atentă, îngrijită, prietenoasă, punctuală, este tocmai colegul în care poţi avea încredere și ești sigur că clienții care vor fi deserviți de către el, vor rămîne întotdeauna setisfăcuți”.

Menționăm că cursurile de formare profesională la locul de muncă de care a beneficiat Petru au fost realizate cu suportul financiar oferit de IM Swedish Development Partner, compania privată Stratiteq din Suedia și cofinanțată de Întreprinderea socială „Floare de cireş” SRL.