Timp de aproape 20 de ani niciuna dintre parti nu a prezentat un plan de solutionare a conflictului



"Timp de aproape 20 de ani niciuna dintre parti nu a prezentat un plan de solutionare a conflictului transnistrean". Interviu Info-Prim Neo cu Grigori Volovoi, presedinte Fundatiei „Centrul de aparare a drepturilor omului in Transnistria"

 

- Ati putea formula o definitie a statului Republica Moldova in cel de-al 17-lea an de Independenta? Descifrati cele mai insemnate reusite si nereusite.

- Republica Moldova s-a format ca un stat cu politica si interese independente.

Principalele nereusite: conflictul moldo-transnistrean nesolutionat; nivelul scazut de trai.

Realizarile principale: dezvoltarea economiei si ridicarea nivelului de viata in comparatie cu perioada initiala de formare a statului.

- În ce masura este astazi R. Moldova independenta? De cine?

- Statele mici sunt intotdeauna dependente de multi factori. Nu trebuie sa uitam ca ele sunt legate de pietele de desfacere. Exista radacini istorice. De aceea, raspunzand la aceasta intrebare, pot spune ca Moldova este independenta intr-o masura considerabila in luarea deciziilor politice, pornind de la aceste puncte de reper.

- Ati fost unul dintre liderii Miscarii pentru Egalitate in Drepturi „Unitate-Edinstvo". În ce masura credeti ca actiunile pe care le-a intreprins atunci echipa Dvs. au fost benefice pentru devenirea statului R. Moldova si oamenii sai?

- Eu nu am fost liderul acestei miscari, deoarece am locuit si am aparat in Parlamentul Moldovei interesele locuitorilor din Transnistria, iar mai exact ai orasului Bender. Pot doar sa spun ca deputatii din Transnistria, care, in pofida la toate, au participat la sesiuni, au fost foarte constructivi. Ei vedeau si avertizau despre consecintele negative ale politicii radicale promovate de conducerea de atunci a Republicii. Acest lucru este astazi confirmat de catre majoritatea dintre fostii nostri colegi parlamentari, chiar de catre cei care se aflau in opozitie fata de noi. Cu timpul, multe lucruri devin mai clare, fumul radicalismului se risipeste.

Probabil, Moldova trebuia sa treaca prin astfel de incercari, pentru ca sa inteleaga ca nu poti impune pe nimeni sa iubeasca si sa simta ca un singur popor. În orice caz, ceea ce s-a intamplat, i-a silit pe multi dintre conducatori sa-si revizuiasca pozitiile, inseamna ca statul a avut multe de castigat din aceasta.

- Caror dintre valorile promovate atunci le-ati ramas fidel pe parcursul acestor ani?

- Eu si astazi le sunt devotat. Aceasta este solutionarea pasnica, prin compromis a conflictului, cu respectarea intereselor principale ale ambelor parti.

- În opinia Dvs., care sunt originile conflictului transnistrean izbucnit in acea perioada? De ce solutionarea lui dureaza atat de mult si care ar putea fi solutia?

- Originea conflictului nu se afla in separatismul transnistrenilor. Radacinile acestuia se gasesc in national-radicalismul militant, care a dus la faza armata de contrapunere si la aparitia tendintelor separatiste in Transnistria. Daca cineva a uitat, atunci le amintesc, ca conducerea Moldovei in acea perioada tindea spre unirea Moldovei cu Romania, fapt confirmat astazi de multe documente. Ei aveau nevoie de independenta doar pentru a se uni cu statul vecin. De fapt, aceasta a fost o tradare a intereselor nationale, declarate in acea perioada de la tribuna Parlamentului.

Conflictul dureaza mult pentru ca partile nu doresc sa gaseasca o varianta de compromis. Reamintesc ca nici una dintre parti nu a prezentat pana acum (!) la masa convorbirilor planul sau de solutionare. În aceste conditii, multe lucruri depind de Rusia si de tarile intermediare.

Solutia poate fi doar una: Moldova isi pastreaza integritatea teritoriala, dar se transforma intr-un stat cu elemente federative si confederative de constituire. Acesta, evident, se obtine prin compromis reciproc avantajos.

Dar amintesc ca astazi aplanarea conflictului este pentru Republica mai importanta ca oricand. Doar aceasta ii va da posibilitate Moldovei sa se dezvolte in continuare ca un stat integru si independent. 

 

Sursa: www.info-prim.md